Odchod ministra financí Andreje Babiše i premiéra Bohuslava Sobotky z vlády by podle prezidenta Miloše Zemana bylo řešení současné vládní krize.

„Kdyby ti dva kohouti odešli, přestali se hádat, vláda v klidu dovládne. Za půl roku by voliči rozhodli, koho v parlamentu chtějí," okomentoval Miloš Zeman současné dění na politické scéně při čtvrteční návštěvě Doks, kde zakončil třídenní cestu po Libereckém kraji.

Hlava státu také odmítla existenci mocenského paktu s Andrejem Babišem a po návratu z Číny chce prezident sám dát podnět k ústavnímu soudu, aby rozhodl, zda je prezident povinen za všech okolností vyhovět žádosti o odvolání ministra. „Já budu rozhodnutí soudu samozřejmě respektovat," dodal Miloš Zeman.

V rozhovoru pro Deník také zdůraznil, že hlavní příčinou současné krize je premiér a jeho kroky v posledních dnech.

Uvažoval jste o zrušení cesty do Libereckého kraje kvůli aktuální vládní krizi, aby se situace vyřešila před vaším odjezdem do Číny?

Tu situaci musí především řešit sami koaliční strany a já jsem byl informován o tom, že koaliční jednání ve středu opět nedohodou. Proto jsem si znesvářené kohouty pozval do Liberce a snažím se situaci poněkud uklidnit. Jestli se mi to podaří, to ukáže čas.

Jaká řešení jste navrhl? Je vůbec jiné řešení než odvolat pana premiéra, pardon, ministra Babiše?

Vy jste se ale freudisticky přeřekla, protože odvolat pana premiéra je samozřejmě také řešení. Nicméně seznámil jsem zástupce koaličních stran se svojí představou, ti řekli, že to projednají ve svých grémiích. Až se vrátím z Číny, tak doufám, že už budu tato rozhodnutí znát.

Předčasné volby podle vás nejsou řešení? Proč?

Byl by to důkaz slabosti politické scény, která každou vládní krizi řeší předčasnými volbami a tak by se mohlo stát, že budeme mít předčasné volby každého čtvrt roku a vstoupíme do dějin jako země, která má nejvyšší četnost předčasných voleb na světě.

ČTĚTE TAKÉ: Ústavu si přečti v ústavu, vítal Zemana transparent v Doksech

V čem vy vidíte hlavní příčinu současné vládní krize?

Krizi naprosto evidentně vyvolal premiér Sobotka svojí demisí, protože nikdo ho k demisi nevyzýval a on jí dokonce překvapil i své nejbližší spolupracovníky. Všechno ostatní už je důsledek tohoto prvního kroku. Jako když spustíte lavinu.

Lidé ve středu vyšli na mnoha místech do ulic protestovat proti ministru financí Babišovi i vašemu postoji k současné krizi. Není to podle vás jasný vzkaz od voličů?

Voličů je osm a půl milionu a těchto osm a půl milionu, či ti, kdo půjdou k volbám, rozhodnou, protože ve svobodné demokratické společnosti rozhodují svobodné volby a ne shromáždění na náměstí.

Takže tomu nepřikládáte velkou váhu?

Pokud si někteří lidé chtějí zaprotestovat a zademonstrovat, mají díky právu shromažďování na to svaté právo, ale opakuji, že rozhodují svobodné volby.

Sledoval jste včerejší jednání poslanecké sněmovny, případně jeho výstupy?

Ne, myslím, že uchovat si dobré fungování trávicího systému vyžaduje nesledovat jednání poslanecké sněmovny. Ale všiml jsem si, že poslanecká sněmovna na závěr této dlouhé diskuze přijala usnesení, ve kterém se mimo jiné říká, že její jednání cituji „prohloubilo politickou krizi" konec citace. Takovou sebekritiku jsem ani neočekával.

Mluvíte s občany po celé zemi. Liší se jejich názory, ale i problémy kraj od kraje?

Jsou tam určité rozdíly, například jiné mínění mají Pražáci a jiné lidé na Ostravsku, ale když vezmu takový průměr, tak si myslím, že ho lze charakterizovat jako zdravý skepticismus.

Z čeho to pramení?

Jak říkal můj přítel, bývalý eurokomisař Günter Verheugen, Češi jsou nejskeptičtější národ v Evropě a vždycky byli.

Má to řešení nebo je zkrátka naše vlastnost, kterou bychom si měli nechat?

Skepsi považuji za velmi zdravý názorový postoj. Ten, kdo o ničem nepochybuje, je v podstatě blbec.

V úterý jste v Liberci večeřel se zástupci Svazu výrobců skla a bižuterie na téma budoucnost sklářského průmyslu. O čem se konkrétně hovořilo?

Nejzajímavější byl projekt pana Karla z Preciosy, kterému jsem dal nedávno státní vyznamenání. Ten projekt se jmenuje Crystal Valley, tedy křišťálové údolí, a má v podstatě spojovat všechna města, kde je rozvinutý sklářský průmysl. Patrně s těžištěm v Železném Brodě. Pro tento projekt bude zapotřebí jednak investiční impuls, ale také příliv zahraničních turistů, kteří budou kupovat naše sklářské výrobky. Právě to souvisí i s mojí cestou do Číny, protože počet čínských turistů v České republice se jenom za poslední rok zdvojnásobil na 300 000, byly otevřeny tři letecké linky a čtvrtá se připravuje, takže lze očekávat další dynamiku. Pokud jde o české exportéry, tak věřím, že i následující jednání v Číně přispěje k uzavření některých obchodních dohod.

Liberecký kraj navrhuje zvýšit podíl DPH v rámci rozpočtového určení dani pro města a obce na 23,58 %. Podpoříte ho?

Já jsem mu slíbil, že ho nebudu vetovat, protože je velká naděje, že pokud nebudou předčasné volby, tak se tento návrh dostane do třetího čtení a bude se o něm hlasovat v květnu nebo na začátku června.

Sledujte své protikandidáty na post prezidenta? Kdo již ohlásil kandidaturu, jak probíhá jejich kampaň?

Jména už jsem si zapamatoval. Ale jinak jejich kampaň nesleduji.

Je u nás v kraji nějaké místo, kde se vám opravdu líbilo a kam byste se rád vrátil?

Těch míst je tady dokonce hodně. Jedním z nich jsou právě Doksy. Já jsem tady byl před třemi lety v hotelu Port, seděli jsme na břehu Máchova jezera a byli jím tak okouzlení, že jsme téměř nemohli odejít.