Při dlouhých a tuhých zimách se mohou ptáci potýkat s nedostatkem potravy. Hmyz je nedostatkové zboží a semena i drobné plody zahalila sněhová přikrývka. Lidé tak mohou přikrmováním pomoct přežít chladné dny ptákům, kteří na zimu neodlétají do teplých krajin.

Pokud si chcete pořídit vlastní krmítko, abyste mohli v zimě za oknem pozorovat červenky a sýkorky, je dobré jej zakoupit již na podzim. V zimě totiž ptáci chodí pouze na osvědčená místa. Krmítka mohou mít mnoho podob, důležité ale je, aby byla dostatečně prostorná i pro větší ptáky jako je kos. Velkou výhodou je i krmítko chráněné proti sněhu. V ideálním případě by se první drobné dávky zobu měly na krmítku objevit již v listopadu a přes zimu pak dávky zvyšovat.

Při dokrmování je nejdůležitější zvolit správně suroviny, které ptáčkům nabídneme. V žádném případě by se na krmítku neměly objevit zbytky a odpadky z kuchyně. Rozhodně mezi krmivo nepatří ani těstoviny, kořeněné výrobky a cokoli zkaženého. Oblíbeným nešvarem je zbylé pečivo. Pečivo obsahuje velké množství soli, která je ve větší míře pro ptáky jedem. Když už pečivo chcete ptactvu nabídnout, je vhodnější krmit jím vodní ptáky, jako jsou kachny, labutě či lysky. Zde je ale třeba dát si pozor na velké kusy tvrdého pečiva, které by mohly poranit jícen. Vodní ptáci jsou dokonce schopni zkonzumovat uvařené těstoviny, jejich tělo totiž dokáže zpracovat sůl.

SEMENA A OŘECHY

Chcete-li tedy nasypat na krmítko to nejlepší, sáhněte po semenech, může se jednat o slunečnici, proso, mák nebo lněné semínko. Určitě můžete ptákům přilepšit nadrcenými ořechy, ovesnými vločkami nebo lůjem. To vše můžete obohatit o nakrájená jablka či mrkev. V obchodech jsou samozřejmě k dostání již připravené směsi nebo oblíbené lojové koule, které je možné zavěsit na balkón nebo na větve stromů.