Tak jako měl Zlín svého Baťu, je Liberec spjatý se jménem průmyslnické rodiny Liebiegů. Právě tito textilní baroni výrazně ovlivnili podobu Liberce na přelomu 19. a 20. století.

O opravě hrobky se mluví na radnici už dlouhé roky, jediné, co se ale udělalo, byla nová střecha v roce 2009. Podle náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové už se ale blýská na lepší časy.

„Na opravu hrobky chceme čerpat peníze 
z kulturních dotací ministerstva kultury, náklady odhadujeme na dva miliony korun. Naštěstí se našly archaické projektové dokumentace, které k tomu využijeme," zmínila Hrbková.

Kromě oprýskané hrobky Liebigů by se z dotací měla opravit i sousední hrobka rodiny Adolfa Hübnera, což byl význačný stavitel, který je podepsán například pod výstavbou kostela U Obrázku v Ruprechticích či kostela sv. Máří Magdalény. Také jeho kdysi honosná hrobka je dnes místem, kde přespávají bezdomovci.

NEJVĚTŠÍ TEXTILKA V MONARCHII

V novém hávu by měly být hrobky během dvou let. Radnice se teď pustila alespoň do opravy obou hlavních vstupů do Zahrady vzpomínek, které jsou rozdrolené a návštěvníkům tu hrozí riziko úrazu. Hotovo má být do konce listopadu.

Mnohé z budov, které nechali postavit a které přečkaly do dnešních dnů, patří mezi architektonické skvosty města. Hlavně však Liebiegové vybudovali pod Ještědem největší textilní továrnu v celé tehdejší monarchii. Liberec si tak vysloužil přezdívku český Manchester.

K impérii Liebiegů patřily ale také i banky, mlýny, pivovary, cukrovary či vápenný a břidlicový důl. Hrobka magnátů, která se nachází v současné Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici, má ale k důstojnému místu spočinutí všemocných průmyslníků hodně daleko. Oprýskaná, zbavená ozdobných prvků i soch je spíš ostudou města.