Podivně zpěněná voda upozornila na možný únik nebezpečných látek do říčky Mohelky, důležitého zdroje pitné vody. Po důsledných analýzách České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se podezření potvrdilo a jablonecká firma Cikautxo CZ dostala pokutu čtvrt milionu korun. Jak uvedla ředitelka libereckého Oblastního inspektorátu ČIŽP Hana Kolářová, nebylo to poprvé.

„Museli jsme vystihnout správný okamžik pro odebrání vzorků," vysvětlila Kolářová. Vzorky byly odebírány společně s policií i vodoprávním úřadem. Následné analýzy potvrdily vysoké koncentrace tenzidů. Ty se mimo jiné vyskytují v odmašťovadlech. „Uvedená látka je součástí speciálního výrobku používaného v technologii firmy Cikautxo," potvrdila mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Podnik je zaměřený na výrobu pryžových dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl. „Pokud by se látka dostala ve větším množství do pitné vody, mohla by vysušovat sliznice nebo odmašťovat kůži," vysvětlila Kolářová.

Vzhledem k účinkům tenzidů se ve velkém ohrožení ocitly ryby. „Závadná látka sice nezpůsobila okamžitý úhyn ryb, ale nesporně došlo k jejich ohrožení. Poškození rybí osádky může mít dlouhodobější charakter," dodala Kolářová s tím, že působení látky na ryby se ještě může za pár týdnů projevit. „Ryby přišly o ochrannou vrstvu," dodala.

Na základě vzorků byla ve firmě provedena kontrola, při které inspektoři zjistili zanedbání pravidel při ochraně vod. „Společnosti jsme okamžitě uložili opatření k nápravě nezákonného stavu," sdělila Kolářová s tím, že ihned začal inspektorát také s vyměřováním pokuty. Při stanovování její výše ČIŽP zohlednil, že firma předepsaná pravidla neplnila opakovaně. „Už před několika lety byla společnosti uložena pokuta ve výši sto tisíc," upřesnila Kolářová. Podle ní je případ o to závažnější, že znečištění ohrozilo jeden ze zdrojů pitné vody pro hlavní město. Mohelka totiž patří do povodí Jizery, která je zdrojem pitné vody pro Prahu.

Prohlášení zástupců firmy Cikautxo se do uzávěrky nepodařilo získat.