Spojenecká armáda zde sváděla urputný boj s iráckými okupanty. Liberec si připomněl 25. výročí války v Perském zálivu, které se zúčastnila i československá protichemická jednotka.

„Chtěli jsme uspořádat důstojnou připomínku této vojenské operace. Chtěli jsme, aby lidé věděli, že to byla válka spravedlivá, která do Kuvajtu přinesla mír," vypověděl pár minut po skončení akce jeden z hlavních pořadatelů, veterán války v Perském zálivu, František Gábor.

Během našeho vyprávění se na kopec, kde probíhal dramatický boj s iráckými okupanty, vydávají desítky lidí, aby si na bitvu našli památku v podobě munice.

Především mužská část obecenstva byla z ukázky nadšená. „Překvapilo mě to. Čekal jsem pár tanků, ale mají to opravdu promyšlené," svěřil se třicetiletý Liberečan Jakub a zavzpomínal na střetnutí rojnice okupantů s těžkou technikou Američanů a Britů.

„Na choreografii se podílelo pět lidí. Finální scénář byl hotový před třemi dny," vzpomíná Gábor, který, jak se přiznal, více než na své válečné zkušenosti myslel na to, aby všechno dobře dopadlo.

Dramatickou atmosféru, která na rozdíl od jiných historických bitev byla chvílemi až nepříjemně aktuální, dokresloval i komentář v podání herce libereckého divadla Martina Polácha. Diváci se tak po celou dobu orientovali v dění. Největší ohlas samozřejmě zaznamenal nástup libereckých chemiků, ve válečné řvavě však nebyl téměř slyšitelný.

„Přímých bojů jsme se neúčastnili. Ale strach jsme měli. Věděli jsme, že Saddám má k dispozici ruské rakety scud, které mohly nést konvenční i chemické zbraně," vzpomínal další válečný veterán, podplukovník Karol Lizoň.

„Nebylo moc příjemné, když nám je Američani sestřelovali přímo nad hlavami," dodal s tím, že úkolem chemiků bylo především odebírat vzorky nebo stavět stanice pro kontaminaci.

„Báli jsme se. Kdyby Saddám použil chemické zbraně masově, spoustu vojáků bychom nestihli zachránit," uzavřel vyprávění.

Podobná akce na připomenutí války v Perském zálivu se podle Gábora v České republice uskutečnila poprvé. Zřejmě proto si ji nenechali ujít ani zástupci kuvajtské armády a veteráni.