Podle jeho předpovědi bude přes Česko v úterý přecházet od severozápadu déšť nebo déšť se sněhem, který bude odpoledne a večer na komunikacích namrzat a bude se tak tvořit ledovka. Na Moravě a ve Slezsku bude večer zpočátku sněžit.

"Mrznoucí déšť s tvorbou ledovky očekáváme místy i v noci na středu a ve středu ráno, zejména v severovýchodní polovině území. Na východě území může tvorba ledovky pokračovat do středečních odpoledních hodin," doplnil ČHMÚ.

Podle něj velké nebezpečí ledovky hrozí od úterních 18:00 do středečních 15:00 pro většinu okresů Jihomoravského kraje a pro Zlínský kraj. Pro ostatní regiony vydali meteorologové výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, přičemž pro Karlovarský a Ústecký kraj platí od úterních 12:00 do půlnoci. Praha, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a Vysočina s ledovkou mají počítat od úterních 15:00 do středečních 09:00 a Olomoucký a Moravskoslezský kraj do středečního poledne.

Vzhledem k tomu, že chodníky i vozovky budou místy kluzké, měli by tomu lidé přizpůsobit nejen jízdu v autech, ale i chůzi. Při déletrvajícím dešti a následné tvorbě ledovky na stromech nebo elektrickém vedení navíc hrozí, že se budou lámat větve a stromy. Pravděpodobné jsou i výpadky v dodávce elektřiny.