Místní i další zájemci o historii se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek v kostele, které budou probíhat každý den vždy v 10 a v 16 hodin. Vstup na prohlídku je zdarma. Vyvrcholením akce pak bude páteční koncert zpěvačky Báry Basikové, který v kostele začíná ve 20 hodin.

„Cílem akce je otevřít kostel pro širokou veřejnost. Většina místních sice ví, kde kostel stojí, ale nikdy v něm nebyla a je to škoda," zdůvodňuje starosta Vratislavic Lukáš Pohanka. Barokní kostel je uvnitř mimořádně zachovalý a jeho návštěvu lze podle radnice jen doporučit.

Prohlídky v kostele a koncert ale nejsou jediné novinky. „Současně s tím jsme se jako městský obvod rozhodli na vlastní náklady zvelebit plochy v okolí kostela. Došlo k úpravám a vysázení zeleně, přibyly stylové lampy veřejného osvětlení, lavičky i přístupová cesta a do budoucna zrealizujeme také nasvícení kostela," doplňuje Pohanka. Kostel, který se nachází v samém středu obce, se tak podle něj stane konečně skutečnou dominantou Vratislavic.

A nárok na to jistě má. Kostel je totiž nejstarší stavební památkou Vratislavic. Postaven byl v letech 1700 1701 na přání hraběte Gallase, velkou přestavbou pak přešel o 200 let později, tedy v letech 1900 1901. Za návrhem současné podoby stojí vídeňský architekt Friedrich Ohmann, autor Severočeského muzea. Už předtím Vratislavice kostel měly, první zmínky o něm pochází z roku 1360, dosud se ale vedou spory o to, kde původní kostel stál. Zda na místě současného svatostánku či někde jinde.

Kolem kostela se po celou dobu jeho existence pohřbívalo. Hřbitov byl obehnán kamennou zdí, v jejímž severovýchodním rohu byla márnice. Hřbitov byl zrušen v roce 1878 a přeměněn v plochu zeleně. Márnice byla odstraněna rok poté. Zvenku kostel příliš ničím neláká, uvnitř je však plný zajímavostí. Jakých? Přijďte na prohlídku a dozvíte se.