Okresním městem byl Turnov do roku 1960, kdy ho komunisté svévolně přiřadili pod Semily. „Byl to politický zločin, pomsta za pravicové postoje Turnova po roce 1948. Šoupli nás pod Semily, kde bylo víc dělníků, kteří šli komunistům na ruku," nebere si servítky ani po letech turnovský patriot Milan Brunclík. Snah o to, aby byl Turnov zpátky okresním městem, už bylo několik. Všechny ale zatím vyzněly na prázdno. Turnov jako obec s rozšířenou působností (ORP) má nyní pod sebou 37 obcí, přičemž 13 jich spadá pod okres Liberec, 3 pod okres Jablonec a 21 pod Semily.

ÚŘAD SEM, ÚŘAD TAM

„Někdo si řekne, že o nic nejde, ale v praxi je to šílené. Když potřebujeme svolat povodňovou komisi, musí k nám přijet tři okresní ředitelé policie. O krajském soudu ani nemluvím, část obcí spadá pod Liberec, část na Semilsku zase pod Hradec Králové. Přičemž každý soud rozhoduje i ve stejných věcech jinak, jiným stylem. Mají s tím problémy i na Krajském úřadě v Liberci," uvedl tajemník turnovské radnice Miroslav Šmiraus.

Problémy má i řada obcí, jejichž obyvatelé musí za různými úřady do různých měst. „Například Sychrov spadá pod nás, ale úřad práce mají v Českém Dubu, správu sociálního zabezpečení a katastrální úřad v Liberci a k nám jezdí na stavební a živnostenský úřad," popsala místostarostka Turnova Jana Svobodová. Podobně to je v Jeníšovicích, které spravuje úřad práce z Jablonce, ačkoliv jsou pod Turnovem.

ANI SEMILY, ANI LIBEREC

Turnov tak započal svůj už několikátý boj o vlastní okres. V prosinci 2016 má totiž vláda jednat o novém administrativním členění státu. „Nejsme sami, komu se polovičatá reforma státní správy z roku 2003 nelíbí. Bohužel, v jedné z navrhovaných variant je, že by ORP Turnov úplně zanikl a tím pádem bychom buď spadali pod Liberec nebo Semily, což se nelíbí hlavně menším obcím. Každý asi uzná, že je nesmysl, aby Příšovice nebo Sychrov byly okres Semily nebo naopak Holenice ze Semilska spadaly pod Liberec," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Zastupitelé Turnova už proto odhlasovali jednohlasně požadavek na zřízení okresu Turnov, který teď projednávají všechny obce, které pod Turnov spadají. Návrh už podpořily Troskovice, Modřišice, Hrubá Skála, Kobyly, Sychrov, Přepeře, Ktová a Tatobity. „Nechceme nijak omezovat okres Semily či Liberec, naopak tím chráníme naše obce, mělo by to dopad i na dopravní obslužnost. Ani nechceme navyšovat počty úředníků a kupovat pro ně budovy. Ale obhospodařujeme území, kde žije zhruba 30 000 lidí, ti už si zaslouží, aby měli v Turnově pobočku katastrálního či finančního úřadu, hygieny, veterinární správy, sociálky a podobně. Úředníci tu nemusí být pět dní v týdnu, stačí jeden úřední den, aby byli blíž k lidem," dodal Hocke.

Turnov přitom není jedinou lokalitou v ČR, kde je potřeba reformu územní správy dotáhnout do konce. V současné době tak vznikla přípravná komise ministerstva vnitra, která má navrhnout odpovídající řešení.