Jak dnes oznámili investoři, práce pokračují podle plánu a otevření nové atrakce hned začátkem července zřejmě už nic nebrání.

„Podstatná část dřevěné konstrukce má zřetelné obrysy, v těchto dnech jsme začali vztyčovat dřevěné nosníky vyhlídkové věže, což je pro nás důležitý mezník. Využití speciálních technologií pomáhá minimalizovat zásahy do okolní přírody," uvádí jednatel společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše Filip Pekárek.

Zahradní domek v jilemnickém zámeckém areálu, který kdysi sloužil jako sklad uhlí nebo záchodky, se stal místem významných archeologických nálezů.
Nález Valdštejnů mění dějiny Jilemnice

Jeho slova korespondují s hlavní ideou krkonošské stezky. Tedy posilování pozitivního přístupu k přírodě a její ochrana. Tři vytvářené didaktické stanice umožní návštěvníkům vstřebat zajímavé informace o místním ekosystému. Stezka je zavede do korun krkonošských smíšených lesů, nabídne podzemní kořenové části, kde budou moci nahlédnout tam, kam to v Krkonoších ještě nikdo neumožnil. Pod lesní půdu.

„V jeskyni o rozloze 400 čtverečných metrů připravujeme rozsáhlou expozici ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku," přibližuje Filip Pekárek. Zábavnou a nenucenou formu seznámení lidí se specifiky přírody oceňuje i ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Jsme rádi, že nová stezka vzniká a můžeme jejím prostřednictvím veřejnost seznámit s pestrostí krkonošské přírody," konstatuje Hřebačka. Nová atrakce má přilákat zájem turistů o Krkonoše především v letním období, ale bude přístupná celoročně. Kromě Štědrého dne. „Takový projekt v Krkonoších zatím chyběl a my jsme samozřejmě rádi, že vzniká na úpatí Černé hory, ve městě, které je pro turisty výchozím bodem pro různé výlety. Nabídneme něco nového a obohatíme jim zážitky," těší se starosta Janských Lázní Jiří Hradecký.

A že budou zážitky lákavé, je už předem jasné. Kromě krásných pohledů do přírody totiž investoři slibují i tři adrenalinové zastávky a suchý tobogán, který povede vyhlídkovou věží.

Stezka korunami stromů je skoro hotová. Srdcem věže povede tobogánZdroj: Archiv

Etienn Manceau
Ochutnávka před Cirk-Uffem: Etienn Manceau se sólem VU