Letošní ročník Bedřichovského Night Light Marathonu byl výjimečný hned z několika důvodů. Poprvé se jelo klasickou technikou, poprvé se jelo na desetikilometrové trati a vůbec poprvé počet účastníků atakoval číslo 1 000.

„Jsme moc rádi, že o první závody sezóny byl takový zájem. Téměř tisíc závodníků je skvělé číslo. Navíc dorazilo i přes sto třicet dětí. Právě přivádět do stopy i začátečníky a rodiny s dětmi bychom chtěli v dalších závodech seriálu,“ řekl David Douša z organizačního týmu.

I proto pořadatelé do programu přidali běhy na 10 kilometrů, které se konají pod patronací TV Nova. Vítězem druhého dne byl však opět Jiří Ročárek, který vyhrál nejdelší závod na 30 km. „Sezóna mi začala dobře,“ smál se spokojeně v cíli. „Vyhrát ve dvou dnech dva závody, to je fajn.“

To má pravdu, každopádně uspěli i další, dá se říct, že všichni, kteří dorazili do cíle. Velký obdiv se dostal například Kláře Moravcové, ta vyhrála novou trať na 10 km dokonce mezi všemi účastníky, tedy i mezi muži.

ŠKOLÁK BODOVAL MEZI DOSPĚLÝMI

A na stejné trati se o pozoruhodný výkon postaral jedenáctiletý Lukáš Antoš od Ivančic u Brna. Zajel čas jen o šest minut pomalejší než vítězka. Ve výsledkové listině za sebou nechal dospělé ženy i muže. Prozradil, že lyžuje od tří let.

„Na hory jsme jezdili všichni. Prvně jsme jej stavěli na sjezdovky. S běžkami začal o rok později. Manžel jej tahal vždycky za sebou,“ přiblížila Lukášovy začátky jeho maminka s tím, že dnes už jezdí chlapi lyžovat dvakrát týdně do Nového Města na Moravě. To ale není jeho jediný sport. Hraje i fotbal.

Co jej chytá více za srdce? Kolektivní hra nebo individuální výkon? „Zatím je to tak, že v zimě mám běžky a po zbytek roku fotbal. Víc mě ale láká individuální sport. Když to pokazím, tak vina je jen na mně. Ve fotbale za to pyká celý tým,“ popsal Lukáš s tím, že běžky jej přece jen víc baví. Ostatně se mu na nich víc daří.

Bez vzorů by to nešlo. Lukášovým vzorem je Lukáš Bauer, Ilja Černousov, z žen pak jablonecká rodačka Kateřina Smutná a Adéla Boudíková. Biatlon jej neláká, zato laufy si oblíbil a lákají jej.

Kam dál? Měla by to být rozhodně sportovní škola, je čas už nad ní přemýšlet. „Takhle už to dopředu plánujeme,“ potvrdil jedenáctiletý chlapec. Jakub totiž nejen dobře trénuje, ale také se velmi dobře učí. Na vysvědčení to má vždy mezi jedničkami a dvojkami.