„Letošní sezona nám zatím přinesla den s historicky rekordní návštěvností, ale bohužel také den s doposud vůbec nejnižší návštěvností," líčí Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje lyžařská střediska Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov.

Historické rekordy

Mezi oběma rekordními dny byl doslova propastný rozdíl. Historicky nejúspěšnějším datem byl pro areály SKI Bižu 19. leden, kdy si do středisek našlo cestu úctyhodných 4800 lyžařů.

„Byla jsem ten den odpoledne s přítelem na Špičáku, protože bylo krásně a máme tam svou oblíbenou sjezdovku, a opravdu to byl nával lidí," konstatovala Lenka Stehlíková z Jablonce.

Oproti tomu nejmenší návštěvnost, jakou pamatují, zažili ve všech třech areálech o prvním lednovém víkendu, který poznamenal déšť. „Jestli tehdy dorazilo kolem dvou stovek lidí, tak to bylo hodně. V každém středisku se prohánělo maximálně pár desítek lyžařů," poznamenal Pavel Bažant.

Podle něj znamenal tento víkend pro SKI Bižu obrovskou ztrátu, která se negativně promítne do sezonních tržeb. „Přesto jsme na tom zatím lépe než v předchozích dvou sezonách," podotkl.

Obleva neublíží

Další oblevy, která nastává v těchto dnech, se provozovatelé sjezdovek nebojí. Výraznější oteplení se totiž dá čekat spíš v nižších polohách a navíc by nemělo trvat moc dlouho.

„Sjezdovky na Tanvaldském Špičáku a Severáku máme v současné době stoprocentně pod technickým sněhem. Pokrývka je tam vysoká zhruba šedesát až sedmdesát centimetrů," poznamenal Pavel Bažant s tím, že v Bedřichově je to se stavem sjezdovek tak půl na půl. „Například za Malinovku můžeme dát ruku do ohně," konstatoval.