Na 35 procent lidí podle serveru Česko v datech dokonce soudí, že potraviny, které tu konzumujeme, jsou podřadné kvality. Přesto podniky s rychlým občerstvením vyhledalo na severu Čech v posledním roce 55 procent lidí, respektive 61 procent obyvatel Ústeckého a 42 procent Libereckého kraje.

ČÍNSKÁ BISTRA VEDOU

Potvrzuje se tak trend doby, že lidé sice na rychlé občerstvení nadávají, kromě vysoké kalorické hodnoty jim vadí i nízká nutriční hodnota zdejších jídel a také způsob konzumace často vestoje, za pohybu nebo při prodeji do auta při jízdě.

Zároveň plně využívají výhody rychlého občerstvení, které zákazníkům umožňuje získat potravu s minimálním přerušením jiných činností, například při cestě do nebo z práce.

Není nezajímavé, že nejvíce oblíbená v Ústeckém kraji jsou čínská bistra. Jednou měsíčně sem chodí na jídlo aspoň 23 procent lidí, v Libereckém kraji jen 6 procent.

POULIČNÍ STÁNKY VERSUS KFC

A lidé se také často stravují jen v pouličních stáncích, které aspoň jednou za měsíc vyhledá 16 procent lidí z Ústeckého kraje, na Liberecku je to jen 7 procent. Do McDonald´s chodí v obou krajích lidé vyrovnaně, více v Libereckém kraji 14 procent lidí.

V Ústeckém 11 procent. A do KFC 10 procent Liberečanů a 7 procent Ústečanů. Za jídlo v podnicích rychlého občerstvení utratí Severočeši za měsíc nejčastěji od stovky do 300 korun. A děje se tak převážně ve všedních dnech.

Ačkoliv rychlé občerstvení je obvykle pokládáno za výdobytek moderní doby, respektive 20. století, písemné prameny dokládají, že rychlé občerstvení existovalo již v nejstarších kulturách ve Středomoří, na Blízkém i Dálném východě.

Moderní podobu mu těsně před druhou světovou válkou dali poblíž Los Angeles Richard a Maurice Mc Donaldovi.