Suverénní postoj, zvuk píšťalky a regulka jako prodloužená ruka ukazující pokyny a směr. Pět minut uteklo jako voda a sympatická blondýnka opouští střed křižovatky, aby ji vystřídal další kolega. Mohla si tak oddychnout, právě dokončila praktickou část 14. ročníku krajské soutěže dopravních policistů v řízení provozu na křižovatce pokyny policisty. „Spadla ze mě velká nervozita. Nemám tolik zkušeností a měla jsem strach, aby se nestala nehoda. Ale byl to velký zážitek, máte v rukou vcelku velkou a frekventovanou křižovatku,“ řekla Gabriela Kouřilová z krajského dopravního oddělení.

Spolu s dalšími jedenácti dopravními policisty se účastnila soutěže Regulovčík, která proběhla v úterý 24. května.

Na řidiče projíždějící křižovatkou českolipských ulic Purkyňova, Okružní a Borská čekalo překvapení, když semafory nahradili účastníci soutěže. „Křižovatku jsem zatím řídila dvakrát, jednou v Jihlavě a jednou v Ústí nad Labem. Účast v soutěži byla pro mě premiéra,“ podotkla Kouřilová s tím, že jako policistka působí něco málo přes rok a práce ji naplňuje.

Den s policií a dalšími složkami IZS na autodromu v Sosnové
Žena se po pádu z koně ztratila v lese, vypátrali ji policisté na koních

Letošního ročníku se zúčastnily i tři ženy. „Neřekla bych, že pohlaví hraje nějakou roli. Uniforma je uniforma a řidiči ani nevnímají, zda tam stojí muž či žena, spíše jsou zmatení, proč tam někdo stojí,“ doplnila dopravní policistka z Jablonce nad Nisou.

Ostrému řízení provozu předcházely dvě písemné zkoušky, které ověřily teoretické znalosti dopravních policistů. Na jejich výkon dohlížela osmičlenná odborná hodnotící komise, která posuzovala kromě přesnosti a srozumitelnosti prováděných pokynů i plynulost odbavování všech směrů, příchod na křižovatku a její opuštění či používání píšťalky nebo bílých rukavic.

Šanci předvést své schopnosti v praxi jako první měl Michael Appelt z dopravního inspektorátu v Semilech. Podle něj není tak neobvyklé potkat regulovčíka v provozu. „Lépe se mi pracuje s dlaní než s regulkou. Mohu tak řidiče lépe navést, ukázat jim směr,“ informoval policista. Myslí si, že v autoškolách se klade málo důrazu na osvojení si významu jednotlivých gest. „Často se stane, že řidiči pospíchají a vjedou do provozu v okamžiku, kdy nemají. To pak musí policista adekvátně reagovat a vyřešit nastalou situaci. Nějaké větší krizové situace jsem ale nezažil,“ upřesnil.

Na Máchově jezeře byla zahájena letní sezóna.
Na Máchově jezeře začala sezóna. Jezero odemkla starostka s námořníky

Zatímco někteří řidiči se nenechali vyvést z míry, jiné nastalá změna vykolejila a projevila se nervozita. Několikrát zazněl i ostrý hvizd píšťalky, a to v případech, když řidiči nerespektovali pokyny dopravního policisty. „Jezdím na motorce a hned bych nevěděl, jak zareagovat. V autoškole nás to neučili. Řídil bych se podle ostatních, možná bych pokyny pochopil po chvíli zkoumání,“ řekl Lukáš z České Lípy.

Jeho slova potvrdila další z přihlížejících. „Řídím už řadu let a musím se přiznat, že bych byla v koncích. Asi si pustím nějaká videa na YouTube, abych nebyla příště zaskočená,“ dodala třiatřicetiletá Pavla.

Řidiči by pokyny měli znát

Podle Jana Friesera z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se běžní řidiči sice setkávají s regulovčíky čím dál méně, přesto jsou situace, kdy se dopravní policisté musí chopit řízení provozu. „Běžně se jedná o dopravní nehody na křižovatkách. Řidiči by měli znát pokyny policistů a umět na ně reagovat,“ zdůraznil Frieser.

Během soutěže policisté zachytili osm přestupků, které se rozhodli vyřešit výjimečně domluvou.

Do celorepublikového kola, které proběhne v Plzni na začátku září, postoupili dva nejlepší dopravní policisté. Vítězem krajského kola se stal Zdeněk Prokopec z České Lípy, který slouží u policie už sedmnáct let. Po vyhlášení výsledků se svěřil, že zažívá smíšený pocit radosti a respektu. Radost z vítězství a respekt z toho, že bude muset reprezentovat celý kraj. „Nejnáročnější a nejdůležitější je udržet si přehled o situaci a myslet i za řidiče, aby někoho neporazili a aby zbytečně křižovatku nezasekali,“ dodal vítěz soutěže.