Tím vším můžete porušit zákon o lesích.

V lesním zákoně je zákazů samozřejmě mnohem více. Nesmí se například vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů, otrhávat jmelí nebo sbírat semena lesních dřevin.

„Není to ale samozřejmě tak, že bychom chytali lidi, kteří si chtějí odnést domů pár šišek," vysvětluje revírník Ota Kučera. Podle něj jsou houbaři na Liberecku většinou disciplinovaní. „Horší to je s výletníky, kteří dopijí vodu a odhodí lahev," dodává.

S jeho slovy souhlasí i policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. „Samozřejmě občas řešíme špatné parkování a zároveň upozorňujeme svědomité řidiče, aby nenechávali nic v autech, protože opuštěná vozidla jsou velkým lákadlem pro zloděje," dodala Šrýtrová.

Největším problémem, který trápí jak lesníky, tak policii, jsou motorkáři a řidiči čtyřkolek.

„Nedohoníme je a oni to ví," vysvětluje revírník, proč jsou tito pachatelé plundrující lesy nejhůře postižitelní. Podle něj jich nejvíce vyjíždí do lesů kolem Liberce. „Jejich základnami jsou například Kateřinky nebo Mníšek," upozornil revírník.

Řidiči čtyřkolek a motorek nerespektují ani nejzákladnější pravidla, nejezdí po lesních cestách a je jim jedno, že mnohdy poničí lesní porost včetně sazeniček. „Nehledě na hluk, kterým plaší zvěř," zdůraznil dále Kučera.

Na řidiče motorek a čtyřkolek brázdící lesy v okolí Liberce se zaměřili i policisté v rámci své prázdninové dopravní akce.

„Nejsou nám lhostejné ani lokality jako lesy či chráněné krajinné oblasti. Vnímám, že tam nemají auta či motorky a nadšenci čtyřkolek co dělat, a proto chci, aby se policisté zaměřovali i na tato místa," upozornil krajský policejní ředitel Vladislav Husák, podle kterého teď policie disponuje lepším technickým vybavením, takže může zkontrolovat i oblasti hůře dostupné.

„Některé kontroly již policisté zrealizovali, zejména v chráněné krajinné oblasti Kryštofova Údolí a na Ještědském hřebenu. Řešili hned několik řidičů, kteří zaparkovali své vozy tam, kde je to zakázáno. A v namátkových kontrolách hodlají policisté pokračovat," uzavřela policejní mluvčí Vlasta Suchánková.