V domku u zatáčky v Líšném na Jablonecku znějí hlasy. Na první pohled je patrné, že tady řádil oheň. Část štítu je ohořelá, skoro přes půl střechy jsou natažené fólie. Ze dveří domu vycházejí mladí muži a plní přistavený kontejner množstvím ohořelých nebo dehtem zdevastovaných věcí. Uvnitř domu je štiplavě cítit dehet.

Od sobotního rána, kdy domek zachvátil požár vyvolaný nedbalostí jedné z obyvatelek domu, se tu vystřídaly desítky dobrovolníků. Někteří si kvůli pomoci vzali i dovolenou. „Budu sem docházet celý týden, jak to půjde. Na tak malé vesničce jsme všichni sousedé, musíme si pomáhat. Vyklízíme, já teď musím odvézt věci na skládku,“ přiblížil místní obyvatel Jan Patřičný, v civilu řidič záchranky.

Rodině mohou lidé přispět na transparentní účet u Komerční banky s číslem 123-5923220207/0100

Když je dům vyklizen od věcí k vyhození a těch, které se dají použít, nastává ta tvrdší práce. Chlapi strhávají palubky a podhledy, ohořelé garnýže, připravují se na okopávání omítek. Zkáza je patrná na první pohled. Co nezničil oheň a dehet, dokonala voda.

„Vlastně všechno je úplně zničené, musí se začít od cihel. Když mi někdo říkal, že je lepší dvakrát vyhořet než se jednou vystěhovat, věřil jsem. Teď už ne,“ popsal další dobrovolník, jinak profesionální hasič. „Když vyjedeme k požáru, uděláme si svoje a odjedeme. Když teď vidím, co to obnáší po nás, jsem úplně zděšený,“ doplnil.

Plné ruce práce měli v sobotu 15. ledna hasiči, kteří po šesté hodině ranní vyrazili k požáru rodinného domu do Líšného na Železnobrodsku.
Ranní požár v Líšném: Z okna v druhém patře domu šlehaly plameny

K požáru došlo v sobotu 15. ledna nad ránem. Způsobila ho nedbalost a únava. Anna Klápšťová, známá z televizní soutěže Peče celá země, si jako každý den pustila infračervenou lampu. V posteli. Unavená usnula a probudila se za minutu dvanáct, přesněji řečeno chvíli po páté hodině ranní. Vzbudily jí plameny. „Dnes už o tom můžu mluvit. Měla jsem velké štěstí. Hasiči mi pak říkali, že požár matrace je to nejhorší, že jsem se mohla dříve udusit než se vzbudit. Děkuji Bohu,“ vylíčila hrůzný zážitek.

Běžela do koupelny pro vodu a vzbudila maminku, která v té době spala ve vedlejším pokoji. Hasit už nešlo. V pokoji nechala pět malých psů, z toho dvě štěňata. Mimo pečení dortů a zákusků se totiž zabývá malým chovem jorkšírských teriérů. Dva se jí podařilo z ohně vynést. „Když jsem se pokusila vyjít nahoru podruhé, už to nešlo. Nahoře byl černý kouř, slyšela jsem praskání skel a zrcadel. Tři mi tam zůstali a udusili se,“ popsala rozechvělým hlasem.

Hned po uhašení požáru nabídli pomoc sousedům v nouzi obyvatelé Líšného i sousední Malé Skály. Obce jsou provázány nejen docházkou líšenských dětí do maloskalské školy, ale i faktem, že polovina rodiny Klápšťových tady pracuje. „Je to až neuvěřitelné. Lidé nám chodí pomáhat s úklidem i s bouracími pracemi,“ kvitoval s povděkem Daniel Klápště, bratr Anny.

Zdarma ruiny odvážel nákladní vůz, zdarma elektrikáři odpojili proud ve vyhořelých místnostech a zajistili dodávku elektřiny do nepoškozené části domu. „Cenu za tyto práce si nebudeme účtovat, jelikož celou událost považujeme za velké neštěstí a účastí při likvidaci škody chceme podpořit poškozenou rodinu,“ zdůvodnil Roman Brunclík za firmu, která provedla nutné elektrikářské práce k zabezpečení objektu. Největší nápor pomocníků zažilo spáleniště ve středu tohoto týdne, kdy dvanáct dobrovolníků zcela vystěhovalo poškozené vybavení místností.

Anna Klápšťová z Líšného skončila druhá v prvním českém ročníku televizní soutěže Peče celá země.
Líšný bych neměnila, miluju to tady, říká známá pekařka Anna Klápšťová

Rodina tráví celé dny ve svém domě, na noc odjíždí do chalupy Lucie Bílé, která jim ji sama nabídla. Mezitím se rodina probírá nabídkami na další bydlení. „Je toho dost, z vesnice i okolí. Víme, že rekonstrukce bude trvat dlouhé měsíce, musíme se rozhodnout, kterou nabídku využijeme,“ rozhoduje se rodina.

Stranou nezůstala ani vedení obou sousedících obcí. Na podporu rodiny vznikl ihned transparentní účet. „Vyhořet může každý, ale pomoci může ten, kdo má empatii a dobré srdce na pravém místě,“ stojí ve výzvě k pomoci. Transparentní účet u Komerční banky s číslem 123-5923220207/0100 v pátek 21. ledna čítal už více než milion korun.

Starosta Líšného Jiří Mikeš vychválil sousedy i přespolní, kteří rodině pomáhají. „Dělat starostu na tak malé vesnici, jako je Líšný, je složité. Ale to, když vidím, jak lidé drží při sobě, jsou hezké chvíle,“ vyzdvihl.