Kvůli sněhu došlo k uzavření silnice číslo I/10 od Tanvaldu na Harrachov a dále pak v úseku k hraničnímu přechodu s Polskou republikou. Uzavírka se týká nákladních vozidel. „Ostatním motoristům doporučujeme, aby zde při řízení vozidla dbali zvýšené opatrnosti,“ sdělil mluvčí krajské policie Vojtěch Robovský.

Skokan na lyžích Antonín Hájek.
Zdrcující zpráva. Bývalý skokan na lyžích a rodák z Frýdlantu Hájek je mrtvý

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před silným větrem. Ten by měl zasáhnout postupně celou republiku a dosahovat rychlosti kolem 70km/h, na horách kolem 110km/h. V souvislosti se silnějším větrem a sněžením očekávají meteorologové během soboty zejména v horských oblastech tvorbu sněhových jazyků.

Na silnici 65 nedaleko Rychnova u Jablonce nad Nisou uvázl v sobotu ráno kamion, problém měl i řidič kamionu na silnici 35 u Rádelského Mlýna. „Pozor na náledí, které se aktuálně tvoří na silnici I/10 od Tanvaldu do Harrachova, na silnici I/35 u Rádelského mlýnu a Žďárku, ale i na silnici I/13 kolem Práchně a Albrechtic. Na bezpečné sjízdnosti silnic I. třídy a dálnice D10 v Libereckém kraji aktuálně pracujeme,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic na Twitteru.

Pikachu, Olaf či Tlapková patrola. Maskoti si dali sraz v libereckém Géčku.
FOTO: Pikachu, Olaf či Tlapková patrola. Maskoti si dali sraz v libereckém Géčku

V sobotu 11. března hasiče v Libereckém kraji zaměstnaly hlavně popadané stromy a větve na komunikacích. Hasiči vyjížděli k 25 technickým pomocem, nejčastěji pak na Českolipsku. Asistovali také u řešení dopravních nehod. 

Počasí komplikovalo situaci i na horách. Vítr na hřebenech Krkonoš dosáhl v noci na sobotu a v dopoledních hodinách rychlosti 30 metrů za sekundu, v lyžařských areálech to bylo o deset metrů méně. Ráno se zastavily lanovky ve Špindlerově Mlýně, lanovka nejezdila ani na Sněžku.

"Kolem jedenácté situace kulminovala, tak jsme mohli lanovky opět zpřístupnit. Fouká opravdu silný víntr, tvoří se návěje. Hřebenové túry proto neporučujeme," zdůraznil mluvčí a člen Horské služby v Krkonoších Marek Fryš.

Na hřebenech Krkonoš je 100 - 160 cm sněhu. Po oteplení a dešti se na hřebenech prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta, na kterou napadl nový sníh v kombinaci se silným severozápadním větrem. Mohou se vyskytnout deskové laviny z navátého sněhu. Během dne potrvají sněhové srážky se silným větrem. "Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích.