Do programu se letos přihlásilo 270 neziskových organizací. Grantová komise vybrala v každém z 20 regionů tři nejzajímavější projekty, o čtvrtém rozhodla veřejnost.

Jednotlivé projekty nyní soupeří o finanční podporu veřejnosti. Musí vybrat celkem alespoň 5 000 korun, a to minimálně od pěti různých dárců. Podle výše částky, kterou projekty takto získají, bude rozdělen i finanční příspěvek od Ery, a to podle pravidla: Čím více vyberete od veřejnosti, tím vyšší dar získáte.

Projekt, který veřejnost podpoří nejvíce, získá od Ery 50 tisíc korun, druhý v pořadí 40 tisíc korun, třetí 35 tisíc Kč a čtvrtý projekt si odnese 25 tisíc Kč. Výběr peněz od veřejnosti skončí 6. ledna 2016. Nyní se už částka pohybuje kolem tři čtvrtě milionu korun.

Z našeho regionu vám nyní představíme dva projekty, o prvních dvou jsme v Deníku psali na konci listopadu. Bylo to Mateřské centrum Rodinka, které provozuje Oblastní charita v Jilemnici a projekt Učení bez mučení pro ohrožené děti, který připravuje Centrum pro rodinu Náruč v Turnově. Další dva projekty, které se teď ucházejí o vaši přízeň, mohou pomoci klientům Jedličkova ústavu v Liberci a týmu lékařů a sester Domácí hospicové péči sv. Zdislavy.

DALŠÍ DVA PROJEKTY, které se teď ucházejí o vaši přízeň, mohou pomoci klientům Jedličkova ústavu v Liberci a týmu lékařů a sester Domácí hospicové péči sv. Zdislavy. 

„Projekt Jedličkova ústavu v Liberci je zaměřen na osoby se zdravotním postižením, které podpoříme ve zdánlivě běžné činnosti, a to je UVAŘIT SI! Proč? Jsou tu lidé, kteří to dokáží jen s pomocí druhé osoby. Naučíme je sestavit seznam nákupu, nakoupit, zaplatit, uvařit, prostřít stůl," říká ředitel Jedličkova ústavu v Liberci Vladimír Ptáček. Projekt dosud získal 1 200 Kč.

Druhým projektem je podpora týmu Domácí Hospicové péče sv. Zdislavy.

„Poskytujeme služby v domácím prostředí u klientů v Liberci, Jablonci nad Nisou a okolí do 30 km. Při nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě provozujeme i rodinné pokoje," popisuje ředitelka hospicové péče Taťána Janoušková. Kromě služeb v terénu a při nemocnicích provozuje Domácí hospicová péče i velmi důležité poradenství „Poradnu Zdislava". Na projekt zatím lidé přispěli částkou 9 200 korun.

S jednotlivými projekty se díky videomedailonkům mohou zájemci blíže seznámit na www.erapomaharegionum.cz. Zde můžete favorizované programy rovnou také podpořit.

(PR)