Při zkouškách loni uspělo skoro 70 procent žadatelů. Na konci roku tak zbrojní průkaz vlastnilo v Libereckém kraji 11.249 lidí, o 376 více než na konci roku 2015, vyplývá ze statistik policie.

Mezi lidmi loni výrazně přibylo i zbraní. Nově jich bylo zaregistrováno 3178, v roce 2015 si držitelé zbrojních průkazů dali zaevidovat 2197 zbraní. Nárůst je tak skoro padesátiprocentní.

Zvýšený zájem o zbraně registrují policisté v kraji poslední dva roky. Hlavními důvody jsou obavy z teroristických útoků a uprchlická krize. Nárůst počtu zbraní může podle krajského ředitele policie Vladislava Husáka přinést problémy. „Protože čím více zbraní bude mezi lidmi, tak je to určitý kriminogenní faktor. Na druhou stranu můžeme říci, že část lidí může přispět k nějakému pocitu bezpečí," uvedl Husák.

Není proto schopen říci, zda nárůst bude do budoucna ku prospěchu anebo neprospěchu. „Jsem ale přesvědčen o tom, jestli člověk má získanou zbraň podle pravidel, to znamená po zkoušce, psychologickém vyšetření, je bezúhonný, tak že to nemůže tomu klimatu a té bezpečnostní branži nějak uškodit," dodal.

K začátku letošního roku mělo v Česku zbrojní průkaz více než 300.300 obyvatel. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se chystá podat návrh ústavního zákona, který dává majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka, například při teroristickém útoku. Chovancův návrh kritizoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministerstvo vnitra zvažuje také zřízení systému rezervistů, do kterého by se mohli hlásit legální držitelé zbraní. Úřad si od kroku slibuje, že se mu tak podaří vyřešit nesouhlas se směrnicí o zbraních, která vzniká v Evropské unii. Kritici směrnice se obávají, že omezí právo na držení některých zbraní.