"Mohu potvrdit, že příkaz k okamžitému propuštění věznice v Brně přijala," uvedl pro server Aktuálně.cz mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. O Peltově propuštění rozhodl pražský městský soud.

Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta
Pelta už fotbalu nešéfuje. Z vazby poslal rezignaci

Dvaapadesátiletý Pelta už v pátek zaslal po svém advokátovi z vazby rezignaci na post šéfa FAČR, který vedl od roku 2011. Páteční valná hromada měla zvolit nového šéfa českého fotbalu, ovšem jednání skončilo patem. 

Do mimořádné valné hromady, která by se měla uskutečnit do konce roku, nadále povedou FAČR současní místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.

Důvodem Peltova propuštění mohla být podle jeho advokáta právě pondělní rezignace na post šéfa FAČR. "Písemné odůvodnění ještě nemám, ale předpokládám, že to bylo na základě podané stížnosti o uvalení vazby, kterou projednal pražský městský soud," uvedl pro Deník Sport advokát Bronislav Šerák.

Pelta je spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhán kvůli podezření ze zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění čelí i FAČR.

V návaznosti na kauzu rezignovala i ministryně školství Kateřina Valachová.

Miroslav Pelta
Pelta s Kratochvílovou rozdělovali dotace v pronajatém bytě