Přítomné oslovil v češtině. „Velmi to oceňuji, protože je to velmi těžký jazyk," řekl na adresu vatikánského velvyslance, hovořícího jinak anglicky italsky, francouzsky a španělsky, liberecký arciděkan Radek Jurnečka, na jehož pozvání člen diplomatického sboru ČR do Liberce přijel.

Ve své řeči zdůraznil apoštolský nuncius význam kostela, jako důležitého centra duchovního, ale i společenského centra města. V hlubší rovině pak přirovnal chrám k místu, kde se setkáváme s Bohem, a v přeneseném smyslu je to i místo v nitru každého člověka.
„Apoštolský nuncius je vyslancem papeže, proto je každá jeho návštěva významnou událostí na státní úrovni. Jeho nedělní přítomnost v Liberci je vůbec první návštěvou litoměřické diecéze za doby jeho působení v naší zemi," podtrhla význam návštěvy mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková.

Novogotický kostel Antonína Velikého byl vybudován na místě původního dřevěného svatostánku ze 14. století. Původní stavba měla barokní charakter, poslední přestavba, která byla dokončena právě před 130 lety, mu vtiskla historizující, novogotickou podobu a protáhla kostelní věž na 70 metrů. Unikátní je i zdejší 10 metrů vysoký oltář se sochami patronů země a samozřejmě zakladatele mnišských řádů, Antonína Velikého, zvaného také Antonín Poustevník. Na území litoměřické diecéze, tedy správního celku, který zahrnuje Liberecký Ústecký a částečně i Královéhradecký kraj, jde o jediný kostel zasvěcený tomuto světci. „Zdejší kostel je perlou města. Přál bych si, aby v něm lidé nalézali pokoj i chvění," dodal nejvyšší správce římskokatolické farnosti v Liberci, farář Radek Jurnečka. Slavnostní bohoslužby se zúčastnili i čelní představitelé města či rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.