Stříbrná kilová pamětní stodolarová mince s vyobrazením Karla IV. se vyprodala za rekordně krátkou dobu. Jeden exemplář stál téměř 40 tisíc korun a k mání jich bylo celkem 100. První polovina nákladu našla své majitele za první týden.

Jak se výročí narození největšího Čecha přiblížilo, vzrostla i poptávka po prestižní minci s jeho portrétem. Druhá polovina nákladu se prodala téměř naráz, v intervalu několika hodin v noci na úterý. Takové tempo prodeje v Jablonci nad Nisou dlouho nezažili.

NUMIZMATIKA ALE I INVESTICE

Marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl k tomu uvedl: „Z takto enormního zájmu je vidět, že kdo koupil, neprohloupil. Emise byla striktně omezena a měla číslované certifikáty. Její sběratelská cena zřejmě již teď poskočila o několik procent směrem vzhůru. Šance ji získat od Mincovny je již pouze v případě, že někdo ze zájemců svůj exemplář odřekne."

Exkluzivní mince z ryzího stříbra s Karlem IV. váží rovný kilogram, v průměru měří 90 milimetrů a lis musel vynaložit sílu 600 tun, aby plastiku vyrazil do drahého kovu.

Její menší verze je však stále ještě k mání. V Jablonci nad Nisou ji razí z jedné trojské unce stříbra. Emisní náklad je 1 000 kusů a zájemce za ní zaplatí 1 450 korun. Jde o zajímavou investici do drahého kovu, stejně jako do zlata. Jde-li totiž o minci, která má nominální hodnotu, není kov zatížen DPH.

„I když všechny tyto mince mají nominální hodnotu, jako platidlo by nebyly zrovna praktické, minimálně ta kilogramová by se Vám ani nevešla do peněženky" dodává s úsměvem Lukáš Jokl s tím, že všechny pamětní mince mají podstatně větší uměleckou a investiční hodnotu, než tu nominální.

DALŠÍ UNIKÁTNÍ MINCE S KARLEM IV.

Česká mincovna se tématu Karla IV. bude věnovat i v dalších týdnech. V tuto chvíli pracuje na zlaté dvouuncové minci se společným portrétem Karla IV. a Jana Lucemburského. Emise je plánována na červenec, rezervační systém však Mincovna na svých stránkách spouští právě dnes. Náklad je omezen na pouhých 200 kusů.

PRO MILOVNÍKY KARLA I ZLATO

„Stříbrňáky" nejsou jediné z emisí u příležitosti 700. výročí narození Otce vlasti. Česká mincovna vyrazila i sadu zlatek.