Zaplatit na Frýdlantsku daně? Určitě! Ale jen bezhotovostně. Od 1. září se totiž v rámci optimalizace uzavře pokladna na Finančním úřadě ve Frýdlantě. Kromě ní se to dotkne dalších 102 pokladen neokresních územních pracovišť. „Důvodem je zejména skutečnost, že náklady na jednu transakci na pokladně územního pracoviště finančního úřadu představují částku 42,50 korun, zatímco například Česká pošta nabízí obdobnou službu v komerčním režimu za 29 korun," uvádí mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. „V případě zachování pokladen by navíc musela Finanční správa investovat značné prostředky do jejich bezpečnosti, což by s ohledem na tento záměr nebylo hospodárné," dodává.

Argumentace, která zdvihá ze židle všechny starosty Frýdlantského výběžku. „Odevzdáváme daně a tak se domnívám, že tuhle službu by měl stát poskytovat i nadále. Když ji zruší, dojde k dalšímu snižování komfortu pro obyvatele celého Frýdlantska," zlobí se starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„Měli jsme tu služebnu policie zrušila se, měli jsme tu pobočku České spořitelny, je pryč, chtěli jsme na pobočce pošty instalovat bankomat, to se prý nevyplatí a tak mohu pokračovat dál," říká starosta Raspenavy Pavel Lžičař. „Trend dostat odsud všechno pryč je špatný. Tady žijí hlavně starší lidé, kteří nemají internet, zrušení pokladny bude pro ně nepříjemné."

Starosta Ramzer je přesvědčený, že hotovostní pokladna by měla být službou, která bude pro občany fungovat ještě minimálně 10 let. „Státní správa má zásadní úlohu a tou je sloužit lidem, být jim co nejblíže, zajišťovat jim komfort. Zrušením pokladny pro platbu daní a poplatků v hotovosti bude tento komfort řadě z nich odepřen."

Lidé budou muset podle vyjádření Finanční správy buď přejít k elektronickým platbám, nebo platit prostřednictvím složenek či využít takzvané SIPO. „Tiše doufám, že ředitel Finanční správy splní v tom případě svůj slib a umožní lidem platit přes takzvanou „daňovou složenku", přes kterou lidé zaplatí daně bezplatně na přepážkách České pošty. I když i její regulérní pobočku nám u nás už zrušili," podotýká starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil. Naráží tak na fakt, že malé obce a některá města dnes a denně bojují se zamýšleným nebo už zrealizovaným rušením poboček České pošty, které lidé berou jako samozřejmost.

V případě, že by lidé i nadále chtěli daně platit v hotovosti, budou muset z Frýdlantského výběžku zajet až do Liberce. „S ohledem na dopravní spojení a zvyšující se náklady za dopravu se tím výdaje našich obyvatel nehorázně zvýší," uvádí starosta Hejnic Jaroslav Demčák a na závěr přidává řečnickou otázku. „Co dalšího nám tu chtějí zavřít a odejmout tak dostupnost místním, kteří jsou stejní lidé se stejnými právy jako obyvatelé velkých měst?"

Máme toho dost

Proti postupu Finanční správy protestuje i Svaz měst a obcí. Kromě rušení 103 pokladen je v návrhu i úplně zrušení 23 finančních úřadů, kde je méně než 11 pracovníků. V Libereckém kraji se tak má od 1. ledna 2016 zcela uzavřít Finanční úřad v Železném Brodě. „Stát při tom využívá ‚salámovou' metodu nejdřív na pracovištích omezí nabízené služby, lidé musí jezdit jinam kvůli dalšímu servisu a pak stát argumentuje tím, že se tato pracoviště nevyužívají, a proto se mají zrušit," upozorňuje předseda Svazu města a obcí František Lukl. Část jeho členů už kvůli tomu sepsala petici pod názvem Máme toho dost. V ní upozorňují nejen na rušení finančních úřadů, ale i hrozící omezení některých katastrálních úřadů či poboček pošty.

Na stranu starostů se přidal i Senátní výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu. Ten v úterý vydal prohlášení, že plán na zrušení 23 finančních úřadů a uzavření 103 pokladen je chybný a nesystémový. Návrh vyhlášky tak senátoři zamítli. Ředitel Finanční správy Martin Janeček ale prohlásil, že zatím na návrhu nechce nic měnit.