Zaměstnanci Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa mají pro letošní rok vyšší mzdy. Původní platy se podle mzdových tabulek zvýší o 6,5 %. Domluvili se na tom minulý týden zástupci čtyř odborových organizacích nemocnice a její management

„Dovést kolektivní vyjednávání do zdárného konce je každoročně pro všechny strany náročnou etapou. Proto pozitivně vnímám snahu managementu o vzájemnou domluvu v oblasti personálních otázek a tím přispívat ke stabilizaci celé společnosti," uvedla Jitka Volfová, členka dozorčí rady nemocnice a statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pověřená řízením rezortu ekonomiky.

I předseda představenstva Pavel Marek potvrzuje, že kolektivní vyjednávání pro letošní rok navíc komplikovala ne zcela příznivá ekonomická situace nemocnice, která vyplývá z hospodaření loňského roku. „Po nástupu nového vedení se ukazuje, že nemocnice bude za loňský rok ve ztrátě zhruba 17 milionů korun," řekl ve čtvrtek náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka

Vláda loni rozhodla, že mzdy zdravotníků by letos měly stoupnout o deset procent. Zbývající 3,5 procenta by zaměstnanci českolipské nemocnice měli dostat v listopadu. Nemocnice jim i tyto peníze vyplatí zpětně od ledna.

Motivační odměny

I letos nemocnice pokračuje ve vyplácení pravidelných motivačních odměn zdravotníkům v intervalu jednou měsíčně. „Každý primář jednotlivého oddělení rozděluje předem stanovený obnos peněz mezi své lékaře, každá vrchní sestra mezi svůj zdravotnický personál," dodala Kateřina Amrichová, referentka strategie a marketingu NsP.

Ovšem pokud zvýšení mezd pomůže personální situaci v nemocnici, je otázkou. „Za přidání jsem určitě ráda, ale tuhle práci musí dělat jen člověk, kterého to opravdu baví. Personální situace je tady hrozná, sestry musí pracovat přesčasy a nálada houstne. Na některých odděleních chybí doktoři," říká jedna ze zaměstnankyň českolipské nemocnice.