Křik vězňů, postava v kápi, krvavé zdi či obvazy, prach, hodně mříží, a hlavně spousta hříček, rébusů, šifer, hlavolamů a hádanek vás čeká ve sklepení v Komenského ulici v Jablonci nad Nisou.

Naslepo po schodech

Přes oči dostávám stínítko a už sestupuji po deseti schodech do temnoty. Za záda se mě drží kamarádka a já našlapuji do neznáma. Cvakne zámek a slyším kroky dalších zúčastněných. „Až uslyšíte kapat vodu, hra začíná," vzpomenu si na slova organizátora.

„S podobnou akcí jsem dříve neměl zkušenost, a proto mne hra náramně překvapila svou propracovaností. I když bych třeba našel drobné výtky, tak bych si to určitě zopakoval. Škoda, že to již z principu není možné, když už znám řešení většiny hry." Daniel Šipula, Chrastava

Právě nám spustili čas šedesáti minut, během kterých se musíme dostat z vězení. Všude kolem je spousta předmětů, některé i poměrně odpudivé. „Hlavně musíte spolupracovat. Bez spolupráce a komunikace se odtud nedostanete." Přemítám si v hlavě slova pořadatele hry. Všechny předměty, které jsou kolem nás, na sebe váží nějakou šifru nebo hlavolam. „Téměř žádné věci nejsou ve sklepení samovolně," říkal „vynálezce" hry Escape Jablonec.

Deníky a výkřiky

ÚNIKOVOU HRU ESCAPE je vhodné hrát ve třech až šesti hráčích. Důležitá je spolupráce všech zúčastněných. Veškeré předměty, které najdete ve sklepení, slouží k rozluštění hádanek, šifer a hlavolamů.

Sem tam dostáváme od minulých vězňů nějakou nápovědu v podobě deníků či reprodukované nahrávky. Skoro polovina hry probíhá ve tmě. Záleží jen na nás, zda se nám podaří zprovoznit různá světla.

Nakonec se nám za hodinu podařilo rozšifrovat 85 % hry. Zbývaly nám 4 zámky. Poměrně dost jsme jich odemkli. Podle pořadatelů jsme dokázali přijít na dvě dost obtížné hříčky, které spousta účastníků nerozluští. Dopustili jsme se ale i několika chyb. K úplnému úniku nám prý chybělo zhruba 10 minut. Průběh a konkrétní příklady samozřejmě nemůžeme prozradit. Během půl roku chtějí organizátoři hru obměnit.

Pravidla

Dostaňte se pomocí klíčů, šifer a hádanek během 60 minut z temného sklepení. Otevřete jednotlivé mříže a utečte, než si pro vás přijde! Úniková hra je určena pro 3-6 hráčů od 15 let.

Osoby mladší 15 let se hry mohou účastnit pouze za doprovodu svých zákonných zástupců nebo s podepsaným prohlášením zákonného zástupce, že se únikové hry mohou účastnit.

Upozorňujeme, že hra Escape Jablonec je vytvořena na bázi hororu, může proto být pro mladší hráče strašidelná.

Úniková hra není příliš vhodná pro jedince se silnou klaustrofobií. Personál vás seznámí s obecnými pravidly a zásadami, které je nutné dodržovat pro hladký a bezpečný průběh únikové hry. Abychom docílili co největší reálnosti, nebude vám během hry poskytnuta žádná nápověda či pomoc.

Úniková hra byla testována několika různorodými skupinami, které se v časovém limitu dokázaly dostat ven. V případě, že se vám nepodaří uniknout v daném časovém limitu, můžete si hru prodloužit (100 Kč za každých dalších započatých 10 minut včetně nápovědy). Prodloužení je možné pouze v případě neobsazené následující hodiny.

Úniková hra

Escape Jablonec je jedna z prvních escape / exit game v severních Čechách. Zažijte dech beroucí, hororový zážitek, při kterém tuhne krev v žilách.

Máte pouhých 60 minut na únik z vězení plného mříží, hádanek, šifer a hlavolamů. Přijďte se svými kamarády, kolegy, rodinou a vyzkoušejte si spolupráci a komunikační schopnosti ve strašidelných a vypjatých podmínkách. Hraje určena ideálně pro 3-6 hráčů (hráčů může být i více, musí se ale počítat se stísněnými podmínkami).