Filmaři v čele s režisérem Janem Svěrákem přijeli na Děčínsko v srpnu 2013. Točili na Drážďanské vyhlídce u Sněžníku. Vznikla tam scéna, jak všichni tři bratři, které hrají Vojta Dyk, Tomáš Klus a Zdeněk Piškula, přijíždějí na koních k zámku, kde spí Šípková Růženka. Zámek tu ovšem nebyl, byl později přidán digitálně až v postprodukci.

Pohádku Tři bratři nabídne stanice Nova na Štědrý večer ve 20.15 hodin.

Hudební pohádka Tři bratři je druhým celovečerním filmem snímkem režiséra Jana Svěráka určeným pro dětského diváka. Nápad natočit pohádku na motivy klasické látky se v tvůrčím rodinném tandemu zrodil už dávno, ale teprve v roce 2011 přišli Jan a Zdeněk Svěrákovi s konkrétním nápadem realizovat pohádkový hudební film z minioperek, které vznikly v dílně známé dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře pro televizní pořad Hodina zpěvu.

„Hudební pohádky jsou propojeny příběhem tří bratrů, kteří se vydají vysvobodit spící princeznu a postupně vstupují do všech tří pohádek. Z příběhu tří bratrů vznikla samostatná čtvrtá pohádka o špatných vlastnostech. Těch se hrdinové musí zbavit, aby si zasloužili lásku a rodiče jim mohli s klidným svědomím předat hospodářství," popsal pohádku režisér Jan Svěrák. Kromě severu Čech točili filmaři také v Jižních Čechách.