Ta se měla opravit a záchodky svítit novotou. Jenže České dráhy opravu haly odsouvaly a odsouvaly a lidé si neměli kam odskočit. Městu tak nezbylo nic jiného než platit majiteli blízké restaurace Albion za to, že cestující budou používat WC v jeho zařízení. „Platili jsme majiteli restaurace 350 000 ročně, protože jinou možnost, jak zajistit cestujícím možnost jít na veřejné toalety, jsme nenašli," vysvětloval starosta Turnova Tomáš Hocke. A i když se po letech podařilo obnovu nádražní haly dotáhnout do konce, přesto nové toalety zůstaly od února letošního roku na nádraží zavřené.

„Město nemá na jejich provoz peníze, ČSAD, které má vedle nádraží terminál, na ně také nechce přispívat. Musíme proto vypsat výběrové řízení, doufám, že do měsíce budou toalety otevřeny," řekl v únoru Jaroslav Špína, vedoucí provozně technického oddělení ČD v Hradci Králové.

AŽ NA TŘETÍ POKUS

Jenže výběrové řízení, které se konalo dvakrát, žádný výsledek nepřineslo a záchodky byly pořád zavřené. „Nikdo se nepřihlásil. Chtěli jsme, aby toalety provozovaly Technické služby města, ty ale vyčíslily náklady na 750 000 Kč ročně, to je částka, kterou nemůžeme akceptovat," uvedl starosta.

Teprve třetí výběrové řízení umožnilo, že cestující mohou konečně sociální zařízení na nádraží využít. „Byla to ostuda. V hale visela cedulka WC, ale nedostali jste se tam. Lidi tu běhali zmatení po nádraží. Ti, co nevěděli, že mohou jít do Albionu, měli smůlu," řekla jedna z pravidelných cestujících Alena Tichá.

WC provozuje firma ROCO serviceplus a město jí na to bude přispívat 300 000 Kč ročně po dobu tří let. Návrh zastupitele Tomáše Hudce, aby se dotace poskytla jen na jeden rok, neprošel. Podle starosty Hockeho chce město navýšit příští rok poplatky autobusům za vjezd na terminál, ze kterých by se právě provoz záchodků měl dotovat.

Lidé za použití konečně zprovozněných toalet zaplatí 5 Kč. V provozu jsou denně od 7 do 20 hodin.