Přípravy libereckých chemiků vrcholí. Už tento měsíc vyráží 13. jednotka chemické a biologické ochrany do Afghánistánu v rámci mise ISAF. Poslední přípravy proběhly tento týden na cvičišti v libereckých Radčicích.Přesto, že nejde o první misi v Afghánistánu, liberečtí vojáci si připisují jeden primát. Velitelkou operace bude žena, Věra Bielská. Pod jejím vedením proběhl i čtvrteční výcvik. „Během výcviku jsme se připravili na nejběžnější a nejpravděpodobnější situace, se kterými se můžeme v misi setkat," sdělila velitelka 13. jednotky chemické a biologické ochrany kapitánka Věra Bielská a k výcviku dodala: „Musíme být připraveni na vše. Krom odborné připravenosti musíme být schopni zvládat události spojené s použitím nástražných výbušných systémů, přímé palby protivníka a dalších rizikových situací, jako jsou například nástřely našich kolon. "

Právě situaci, kdy kolona narazí na nástražný výbušný systém trénovala jednotka během čtvrtečního dne. „Naší prací není výbušný systém zneškodnit. Na nás čekají hlavně odborné úkoly," dodala Věra Bielská. Ta na zahraniční misi vyráží již potřetí. Z této by se měla vrátit až před Vánocemi. „Už je to jiný pocit, než když jsem jela na svou první misi. Rozhodně teď cítím větší zodpovědnost," vysvětlila velitelka 13. jednotky chemické a biologické ochrany.

Mezi hlavní úkoly jednotky bude patřit chemické zabezpečení ostatních jednotek a provádění průzkumu nebo třeba laboratorních analýz podezřelých vzorků, drog a nebo například výbušnin. Liberečtí chemici navíc během mise vezmou pod „svá křídla" Afghánskou národní armádu, která pracuje na výcviku svých chemických specialistů. „Výcvik afghánských chemiků probíhá jinak, než si můžeme představovat. Je to spíše taková škola hrou. To nemění nic na tom, že jsou za vše moc vděční," doplnila k výcviku členů místní armády Bielská. Její jednotka bude mít na misi ISAF čtrnáct vojáků. S některými z nich se velitelka Věra Bielská zná již z předchozích misí. Od její první mise uplynulo pět let.