Velmi oblíbené jsou v posledních letech různé tematické tábory a pobyty spojené se zvířaty. Zatímco generace dnešních rodičů si letní tábory pamatuje jako indiánské bojovky či skautské pobyty v přírodě, dnes mají děti na výběr z mnohem většího množství zaměření.

INDIÁNI I POČÍTAČE

Mezi stálice táborů, které pořádají různé organizace dětí a mládeže, patří třeba historické události, divoký západ, pravěk nebo jiné dobrodružné náměty. Naproti tomu, komerční pořadatelé táborů se orientují na současné trendy, jakými jsou například tanec, army, jazyky, Youtube, filmy či počítačové hry.

Své o tom ví i Lucie, matka jedenáctiletého Matěje. „Můj syn si velmi oblíbil počítačovou hru Minecraft a dozvěděl se, že existuje i tábor zaměřený právě na tuto hru. Bohužel jsme nestihli včas podat přihlášku. Už na začátku léta byly všechny termíny obsazené," popisuje Lucie s tím, že nakonec vybrali tábor se sportovní tematikou.

Dlouhodobě populární jsou ale i tábory se zvířaty. „Největší zájem je u nás tradičně o tábory spojené s koňmi, kde si děti mohou vyzkoušet každodenní péči o zvíře i samotnou jízdu. Populární jsou ale též dobrodružné tematické tábory, letos poprvé proto pořádáme tábor s Indiánem Jonesem," řekla Eva Černá, generální manažerka přírodního zábavního parku Šikland.

MÍSTO POHLEDNICE SMS

Zatímco zájem o dětské letní pobyty se během let příliš nezměnil, způsob komunikace mezi dětmi a rodiči se proměnil výrazně. Organizátoři táborů pozorují větší nároky rodičů na pravidelnou kontrolu dětí, všímají si také toho, že stále více dětí vlastní mobilní telefon.

Potvrzuje to i výzkum společnosti NMS Market Research. Vyplývá z něj, že 71 procent dětí dostane první mobilní telefon ve věku 6 až 10 let, přibývá ale i mladších uživatelů. Dle výzkumu až 13 procent dětí do pěti let již má vlastní telefon a umí s ním zacházet. Přestože odborníci připouštějí, že kontrola dětí je díky mobilním telefonům snazší, během tábora doporučují dozor omezit.

„Rodiče by si měli uvědomit, že tábory nabízejí jedinečnou možnost zábavy a odreagování, a to často cíleně bez zapojení technologií, které děti jinak využívají téměř každý den v roce. Je proto dobré si dopředu vyjasnit s vedoucími tábora, jaká jsou pravidla ohledně komunikace, a případně najít určitý kompromis, který bude vyhovovat rodičům, ale současně nenaruší běh a cíle tábora," uvedla Hana Macháčková z Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny.

POHLED PSYCHOLOGA

Podle školní psycholožky Veroniky Pořízkové jsou tábory oblíbené především u žáků základních škol a představují pro ně skvělou příležitost k seznámení s vrstevníky v jiném prostředí, než je škola.

„Zároveň je učí samostatnosti a řádu, ale také spolupráci a toleranci," připomněla Veronika Pořízková.