Nový český rekord padl v sobotu na zámku Sychrov. Už po 14. se tu konaly tradiční Skotské hry. Akce, která nemá v ČR obdoby a na kterou se sjíždějí milovníci skotské historie, dobré hudby i whisky od nás i ze zahraničí. A většina z příchozích už se na ojedinělé akci objevuje právě v tradiční součástí skotského kroje – kiltu. „Bylo to dramatické, v okamžiku, kdy jsem chtěl vyhlásit výsledek, dosáhl počet čísla 184, na poslední chvíli ale dorazilo ještě šest mužů v kostkované sukni," potvrdil rekord Miroslav Marek z agentury Dobrý den, která je garantem České knihy rekordů. Dodal, že se k přepočítávání dostavili dokonce i dva psi v kiltu. Protože šlo o psy a ne fenky, měli bychom to uznat," přidal kuriozitu.

Podle něj je nový český rekord důkazem toho, že se ve společnosti něco mění. „Dřív sem lidé jezdili hlavně za podívanou, skotskou muzikou, dudáky. Teď sem jezdí víc sami za sebou. Chtějí být součástí akce, něco pro to sami udělat, a to je rozhodně pozitivní," říká Miroslav Marek. Jemu samotnému ovšem skotský kilt chyběl. Zato moderátor akce, herec Divadla F. X. Šaldy Martin Polách by bez skotské sukně neobstál. Na otázku jak je na tom s tradovaným chozením na „na ostro" se ale zdráhal odpovědět. „Vyzkoušel jsem obě varianty, ale řeknu vám, že ta, o které se spekuluje, chce hodně dlouhý trénink," ošívá se.

Příští rok s překvapením

Ve skotském byl pochopitelně i předseda Klubu přátel Skotska Václav Rout , který akci v anglickém parku, vybudovaném majiteli zámku, francouzskými Rohany, vymyslel a už 14 let pořádá. I když letošní návštěvnost nebyla vzhledem k počasí tak vysoká, jako v minulých letech, už teď se chystá na jubilejní 15. ročník. „Určitě na něj přichystám nějaké překvapení," slibuje Václav Rout