Vodník, loupežníci, víla Jizerína, obr a samozřejmě král Granát s královnou. Všechny tyto postavy mohli potkat návštěvníci sobotní akce Český ráj dětem, která zahajuje turistickou sezonu v Českém ráji. Ta je putovní a letos se odehrála na Malé Skále a dílem v Líšném.„Akci navštívilo na čtyři tisíce lidí," přiblížila Eliška Gruberová, vedoucí odboru cestovního ruchu turnovské radnice, které je zároveň pořadatelem akce ve spolupráci se Sdružením Český ráj.

Spokojenost neskrývali ani starostové obou obcí, tedy Líšného a Malé Skály, které navíc spojila nová část cyklostezky Greenway Jizera. Ostatně, po ní se pochodníci také prošli.

Na Malou Skálu mířil Kouzelný parní vláček, když si jízdu v historických vagónech nenechaly ujít stovky nadšenců, stejně tak i Pohádkové autobusy.

Turistů ubytovaných v Českém ráji loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) výrazně přibylo. V tamních hotelech a penzionech se loni ubytovalo 198.150 lidí, o 12 procent víc než v roce 2011. Ubytovaných hostů bylo nejvíc za posledních osm let. „Přesto návštěvnost hradů, zámků nebo muzeí zhruba o dvě procenta poklesla," sdělila Pavla Bičíková ze Sdružení Český ráj.

Český ráj patří k nejatraktivnějším a turisty nejvyhledávanějším místům v celé republice.

Jeho skutečná návštěvnost je podle odhadů zhruba čtyřikrát vyšší než uvádějí statistiky. Pětinu návštěvníků tvoří cizinci, hlavně Němci, Poláci, Nizozemci a Slováci. Podle průzkumu, který každé léto zpracovává agentura CzechTourism, přijíždí většina návštěvníků ze vzdálenosti větší než padesát kilometrů. Do Českého ráje přijíždějí návštěvníci nejčastěji relaxovat, velká část jich přijela také za turistikou a sportem. Nejlákavější aktivitou byla pěší a poznávací turistika.