Léto už odstartovalo a koncem minulého týdne ukázalo, že bude opravdu horké. Už pár týdnů si letní radovánky můžete zpestřit o aktivní adrenalinové sporty, které na Máchově jezeře mimo jiné provozuje windsurfingová škola. Ta se nachází v části Starých Splavů, na pláži kempu Borný. „Fungujeme na Máchově jezeře již čtvrtým rokem, nabízíme půjčovnu a kurzy windsurfingu a půjčujeme také paddleboardy," říká Jiří Richtr, provozovatel Windsurfingu Mácháč.

Windsurfing, při kterém jezdec na dva až čtyři metry dlouhém prkně využívá pomocí plachty sílu větru k pohybu po vodní hladině, je v Čechách populární již dlouhá léta. Oproti tomu paddleboarding je poměrně mladý, ale rychle se rozšiřující vodní sport, při kterém jezdec na prkně podobném surfovému longboardu používá k pohybu vpřed dlouhého pádla. Říká se mu také Up Paddle boarding, zkráceně SUP.

ZVLÁDNE TO KAŽDÝ

Učit se s instruktorem nebo si půjčit vybavení můžete na hodinu, ale i na celý týden. „Zájemce všechno naučíme, máme tady instruktory, kteří jsou připraveni, jak na individuální lekce, tak na skupinové kurzy," upřesňuje Jiří Richtr. Škola nabízí i možnost týdenních kurzů. Jsou určeny pro ty, kteří se chtějí hodně naučit a současně si užít příjemný čas v partě dalších surfařů. Kurzy probíhají od soboty večer do další soboty dopoledne. Skupinu instruktoři rozdělí podle vstupních dovedností a výuku přizpůsobí aktuálním povětrnostním podmínkám i počtu účastníků.

Na kurz se můžete přihlásit samostatně i ve skupině. „Během května a června k nám přicházejí na kurzy spíše školy, poté v prázdninových měsících to jsou turisté či místní, které láká prozkoumávat tajuplná zákoutí Máchova jezera," dodává provozovatel windsurfingové školy.

Pro začátečníky je jednodušší naučit se paddleboarding, u kterého stačí vysvětlit základy, a během chvilky mohou vyrazit brázdit vodní hladinu.

Surfařům je na webu školy k dispozici také meteostanice, která online měří vítr, aby se lidé mohli podívat, jak to aktuálně na jezeře fouká a jestli jsou vhodné podmínky pro windsurfing a paddleboarding.