Šestnáctimetrová instalace vážící téměř 620 kilogramů za pomoci pohybu kyvadla maluje a vytváří příběhy do písku. Řídí ji inteligentní software, na kterém Lasvit spolupracoval s VÚTS v Liberci. Nový domov našla ve zdravotnickém zařízení, kterému se přezdívá Art of Healing a pro zdejší klienty má sloužit i jako druh terapie.

Dílo Lasvitu na sebe přitahuje pohledy nejen díky půvabu, ale obdiv sklízí i pro své kinetické funkce. „Na projektu Art Therapy pro abúdhabskou nemocnici jsme celkově, tedy od designového návrhu až po finální dodání instalace, pracovali přes dva roky. Dokončena byla ke konci minulého roku. Je to naše vůbec první instalace, která umí kreslit. Pohled na obří šperk malující obrazce v písku má návštěvníkovi navodit pocit klidu a bezpečí. Instalace má terapeutický efekt,“ podotkl majitel společnosti Lasvit Leon Jakimič.

Samotná instalace svou podobou připomíná pero a jsou k ní ze tří stran připojeny tři motory, které ji rozhýbávají. Je zavěšená nad plochou 50 metrů čtverečních písku, na jehož povrch maluje ostrým hrotem. „Alchymie projektu se také ukázala v případě zvoleného písku. Ten je speciální, protože vytváří hru světla a stínů skrze linky, které kyvadlo vytváří do písku,“ upřesnil mluvčí společnosti Lasvit Tomáš Kolder.

Výsadba tisu červeného v Libereckém kraji.
Tisíc tisů pro Liberecký kraj: Ohrožené stromy se vrací na Liberecko

Společnost je proslulá nejenom svým designem, ale prezentuje také umění českého křišťálu. Na instalaci využili tři sta křišťálových elementů. „Tvůrci si hráli se světlem, každá skleněná součást Art Therapy má svůj vlastní zdroj světla, takže instalace a celá vytvořená malba jsou plně osvětleny,“ dodal Kolder.

Za vznikem instalace stojí designérka Lasvit design týmu Wanda Valihrachová. Tým tvoří více než dvě desítky kreativců, kteří vytváří jedinečný styl pod taktovkou art directora Maxima Velčovského.

„Wanda navrhla instalaci tak, aby zapadala do celkového designu budovy. Architektura budovy, včetně interiéru, se řídí zásadami designu Blízkého východu. Všechny tyto prvky by klientům a návštěvníkům měly navodit pocit blízkosti domova a klidu,“ vysvětlil Jakimič.

Zdroj: Lasvit