Liberecký kraj uspořádal pro kuchařky ze školních jídelen v okrese Česká Lípa setkání, při kterém si pod vedením profesionálních kuchařů zkusily zajímavé recepty, sestavené odborníky na stravování. Sami jsme některé pokrmy vyzkoušeli, a musíme uznat, že se mají děti v novém školním roce na co těšit. Setkání profesionálů s profesionálkami se odehrálo 30. srpna v českolipském Domově mládeže.
„Projekt se uspořádal díky krajské raní Aleně Losové. Kraj pořádá pravidelně metodické porady pro vedoucí školních jídelen. Chtěli jsme tu teorii předvést kuchařkám v praxi," říká Eva Martínková z odboru školství Libereckého kraje, který projekt pořádal a oslovil společnost Jídelny.cz, která zajistila recepty, profesionální kuchaře-lektory a technické vybavení. V loňském roce proběhla obdobná akce v Liberci, letos se dočkaly i kuchařky a vedoucí z jídelen mateřských, základních a středních škol na Českolipsku.
Jako televizní soutěž
Dámy se rozdělily do několika týmů, ve kterých jednotlivé recepty připravovaly. V průběhu vaření je obcházela odborná porota, která hodnotila jak chuť, tak vzhled zpracovaných jídel.
„Je zajímavé, že všichni mají stejné suroviny, přesto výsledná jídla chutnají pokaždé jinak. Je to správně, každý do vaření vkládá něco ze sebe a to je dobře," říká Jiří Plzák, ředitel společnosti Jídelny.cz, který se na hodnocení účastnic kurzu rovněž podílel.
Zdravě, ale chutně
Mezi představenými recepty jsou zajímavé pokrmy, které byly specialisty sestaveny s ohledem na dobrou chuť a schválené nutriční hodnoty, které musí jídlo pro mládež splňovat. „Volili jsme potraviny, které děti mnohdy ani neznají, snažíme se tím dělat i osvětu," říká Martínková. Na seznamu jídel se objevil třeba pikantní kuskus s brokolicí nebo cizrnový salát, jehož recept naleznete v samostatném infobloku.
„My už podobná jídla děláme, ale musím říct, že tyto recepty jsou opravdu zajímavé," říká účastnice kurzu ze zahrádecké jídelny.
Zdravý je i bůček
V průběhu kurzu padla i zajímavá věta z úst lektora: „Pro mě je zdravý i bůček, vždy ale záleží na použitém množství". Proto se mezi předváděnými recepty objevily i bifteky, které na první pohled do zdravé stravy nezapadají.
Měli jsme možnost připravená jídla také ochutnat a dá se říci, že pokud se kuchařky budou nabídnutých rad držet, mohou se děti v novém školním roce těšit nejen na nově nabyté znalosti, ale i na lepší krmi.