Na start se postavila řada kuriozních i originálních kostýmů doplněných vlastnoručně vyrobenými saněmi. K vidění tak byli vojáci, kterým vévodil tank, Mimoňové sjíždějící na banánu či psí spřežení. Posádky soutěžily před odbornou porotou nejen o nejlepší vzhled, ale i metry, které se svým strojem dokázaly uletět.

Nezvykle tvarované saně mohli dnes lidé obdivovat v Plavech na Jablonecku. Bavili je Arabové s maketou velblouda, vojáci s replikou sovětského tanku nebo posádka představující účtenky EET. Lety na saních se v areálu bývalého skokanského můstku konaly podevatenácté. "Na akci přišlo skoro 4000 diváků," sdělil za organizátory Martin Makovec.

Zdroj: Deník

Holky na paletách letěly statečně

Přestože je akce většinou doménou mužů, tu a tak se nějaká žena v posádce vyskytne. Dvě dívenky si sedly jako posádka Květinových dětí. Jedno dívčí "teletablbís" čekalo na skákající posádku se sluncem v cíli. Ale ryze ženská posádka tu letos byla také.

Obří NooNoo a tři teletubbies z Jablonce. "Když mám řidičák na kamion, tak tohle musím dát také," okomentovala soutěž pár dní před Kateřina Havlová, která do stroje, jenž zkonstruoval její manžel Vláďa, usedla s dcerou Eliškou a kamarádkou Wendy Prouskovou z Plavů. Ta totiž na celý nápad se startem přišla. "Když jsem se ale podívala dolů do kotle, trochu mne mrazilo kolem žaludku… no … trochu ne, ale hooodně. Stroj sice první jízdu nepřežil po nárazu do sněhového mantinelu, ale podvozek zůstal. Tak jsme si v druhém kole pěkně skočily," popsala zážitky po závodě Havlová s tím, že za skoky v obou kolech získaly sice kvůli havárii  šesté místo, ale za umělecký dojem při prezentaci hezkou bramborovou medaili za čtvrté místo. "V našich srdcích jsme ovšem první, za statečnost mezi chlapskými posádkami," dodal jezdkyně.

Letošní rekord můstku - 11 metrů

Recesistická akce se s přestávkami koná v Plavech od roku 1983, letos se do závodu přihlásilo 13 posádek. Nejlepší dokázali se svým roztodivným strojem letět 11 metrů, jiní havarovali ještě před odrazovou hranou. "Poslušnost" odmítl například vycpaný velbloud, kterého musela dvojice Arabů přenést. "Je to vytrvalé zvíře, přešel Alpy i Himálaje. To zvládne," tvrdil před skokem člen posádky, jenž si říkal Ahmed. Spolu s ním jel ještě Hakim.

Před skokem havarovalo i psí spřežení zvané plavská smečka, jež byla vyrobena z polystyrenu. Během několika vteřin přišla vniveč také třítýdenní práce na kartonovém autobusu Květinových dětí po nárazu do sněhové bariéry. Dolů už přijeli hippies jen v kabrioletu.

Posádka účtenek EET jedoucí v maketě odpadkového koše předvedla jeden z nejdelších skoků, z koše se ale papírové účtenky rozletěly po bubnu můstku. Účastí chtěla posádka získat "větší vážnost" pro účtenky po zavedení EET. "Nás jako účtenek se nikdo neptal. Byly jsme krásné účtenky, teď nám přibyly kódy, jsme delší. Nikdo si nás ale stejně neváží. Proto bojujeme, aby si nás vážili jako faktur," řekl s nadsázkou člen posádky Jan Němec z Držkova.

Zdroj: Deník

Padesátikilový tank byl největší

Nejtěžším strojem na můstku byla replika sovětského tanku ISU 152. Vážila zhruba 50 kilogramů, se čtyřčlennou posádkou se dolů vydalo nějakých 350 kilogramů. I tank se ale dokázal vznést do vzduchu a letěl několik metrů. "Dělali jsme na něm asi dva týdny. Je z kartonu a latí," uvedl člen posádky Marek Třeska z Velkých Hamrů.

Lety na saních se v Plavech v posledních letech konají jednou za dva roky. Vedle závodů na raftech je to nejnavštěvovanější akce v obci se zhruba 1000 stálými obyvateli. Soutěží se ve dvou kategoriích. První je umělecký dojem, kdy se hodnotí propracovanost létacího stroje, úbory letců, doprovodné efekty či zda sehrají nějakou scénku. Druhou jsou samotné skoky, záleží nejen na délce letu, ale také na stylu a ohlasu obecenstva. Mezi nejpovedenější podle potlesku diváků letos patřily lety Flinstounů či Mimoňů sedících na banánu.