Množení sinic nahrávají nepříznivé klimatické podmínky. „Byla mírná zima a je málo srážek," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Hygienici lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. Teplota vody v Máchově jezeře je 21 stupňů Celsia.

Loni hygienici nedoporučovali koupání v Zákupech na Českolipsku kvůli výskytu cerkárií, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Kvalita vody v tamním přírodním koupališti je podle hodnocení zatím výborná, speciální vyšetření na cerkárie se ale teprve chystá. „Domlouváme se na tom se Státním zdravotním ústavem," řekla Balašová.

Hygienici v sezoně kontrolují v kraji zhruba 35 vodních ploch, ne všechny jsou ale otevřené. Většina provozovatelů betonových nádrží se na zahájení sezony teprve připravuje. Jednou z výjimek je letos dokončené koupaliště s tobogany a dalšími atrakcemi v Maškově zahradě v Turnově. Nejmodernější koupaliště v kraji je otevřené od středy.

Z přístupných nádrží má zhoršenou kvalitu vody také Sluníčko v Chrastavě u Liberce. „U něj je to dané hodnocením z uplynulých sezon," uvedla Balašová.

V chrastavském koupališti se po záplavách 2010 objevily bakterie, které naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem. Loňské výsledky sice byly dobré, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý a berou v potaz i výsledky z předchozích let. Chrastava si ale polepšila, loni na pětiškálové stupnici měla po celou dobu čtyřku, nyní je na trojce stejně jako Máchovo jezero. Mírně zhoršenou kvalitu vody, stupeň dva, má nádrž Harcov v Liberci a koupaliště v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku.