Zítra v 16 hodin by měli lídři čtyř stran podepsat na krajském úřadě koaliční dohodu. „Předpokládám, že tomuto kroku nic nebrání. Nemám žádné informace, že by nám chtěl někdo jiný vytvořit za zády jinou koalici. I když v politice se zádrhele stávají," vtipkoval hejtman Martin Půta.

I když zrovna v Liberci je třeba tato slova pečlivě vážit, protože vznik koalice na radnici tu před dvěma lety provázely nečekané veletoče. „I z tohoto důvodu nebudeme nic přesnějšího uvádět, dokud koaliční smlouva nebude dnes odpoledne podepsaná," řekl lídr ODS Dan Ramzer.
Že je ale čtyřkoalice víceméně hotovým útvarem potvrdilo v neděli odpoledne i osmnáct nově zvolených krajských zastupitelů za Starosty. Ti si na svém jednání odhlasovali, že proti vzniku čtyřkoalice nic nemají. Vzniku nejsilnějšího mandátu vedení kraje v jeho historii tak evidentně nic nebrání. Koalice by měla mít na kraji 35 míst z celkových 45. Zastupitelskému klubu Starostů bude předsedat stejně jako v předchozím období Lena Mlejnková, starostka Semil.

KDO KAM?

Rozdány už jsou i jednotlivé resorty, žádná konkrétní jména ale nechtějí zástupci stran do podpisu koaliční smlouvy zveřejnit. „Podle předběžné domluvy bychom měli mít ve své gesci rezort ekonomiky, správu majetku a informatiku," uvedla lídryně ANO Jitka Volfová, která by zároveň měla být novou statutární náměstkyní hejtmana. K tomu by mělo ANO vyfasovat i rezort regionálního rozvoje a evropských dotací.

„Největší zájem byl mezi stranami o oblast zdravotnictví, tento rezort chtěli v podstatě všichni zúčastnění," zmínil Půta. Podle všeho ale nakonec připadne ODS, krajským radním by tak měl podle informací ze zákulisí Přemysl Sobotka. Sociálním demokratům, kteří měli o tento rezort také enormní zájem, by se mělo dostat křesla radního pro sociální oblast. Teoreticky by se ho měl ujmout lídr ČSSD Pavel Svoboda.
Zbytek by si měli rozdělit Starostové, tedy odbor dopravy, školství, životního prostředí a zemědělství, investic a veřejných zakázek a odbor kultury a cestovního ruchu.

„Konkrétní jména budoucích radních zveřejníme až dnes odpoledne. Za Starosty se mezi radními objeví lidé, kteří tyto posty už vykonávali plus jedno jméno nové," řekl Martin Půta. Ze všeho nejvíc se spekuluje o Květě Vinklátové, která by měla teoreticky nahradit Hanu Maierovou na postu radní pro oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče.

PROGRAM ZA DVA TÝDNY

Za ještě důležitější než podpis koaliční dohody považuje přitom hejtman představení programového prohlášení nové Rady kraje. „Chci, abychom toto prohlášení představili do dvou týdnů od podpisu koaliční dohody. Teprve potom se ti nominovaní skutečně stanou společnými navrženými lidmi do Rady kraje. Toto prohlášení pak podepíše všech 35 koaličních zastupitelů ještě před ustavujícím zastupitelstvem," uvedl Půta. První společné jednání krajského zastupitelstva by přitom mohlo proběhnout v úterý 8. listopadu za předpokladu, že nikdo nenapadne krajské volby u soudu. Lhůta pro podání stížností končí 21. října.