Každý z účastníků jakéhokoli závodu seriálu Běhej lesy dostane měděnou medaili s logem závodů. Seriálu se účastní kolem 15 tisíc sportovců, jablonecká Česká mincovna vyrazí sponzorsky desetitisíce medailí. A i několik stříbrných, které získají závodníci „na bedně“.

Z lisu se hrne proud měděných mincí. Miluška Krupková sem tam jednu vezme a prohlédne si ji pod zvětšovacím sklem. „Je to namátková kontrola,“ vysvětlil Michal, seřizovač lisů v České mincovně. „Nesmí se tam dostat žádný nepořádek, to pak musíme stroj zastavit a vyčistit ho,“ doplnil.

Mince poté putují do igelitového sáčku, pak bude každá zkompletována do blistru s fotografií konkrétního účastníka závodů. Na jedné straně mince je logo závodu dle podkladu organizátorů ze zapsaného spolku Asociace sportu pro radost a marketingové společnosti Raul. „Na druhé straně jsou symboly všech závodů,“ přiblížil tvůrce návrhu medaile Petr Patka.

Český červený kříž v Jablonci nad Nisou oceňoval další dobrovolné dárce krve z regionu.
FOTO: Dvacetkrát darovali krev, v Jablonci získali stříbrnou plaketu

Podle jeho slov se práce na minci dá označit jako standardní, nevykazovala žádné záludnosti. „Škrábal jsem ji ale do sádry. Na minci je mnoho detailů, musel jsem být velmi opatrný, abych ty jemné detaily nevylomil,“ doplnil Patka.

Možnost vyrazit si osobně medaili dostalo hned několik účastníků seriálu Běhej lesy, mezi nimi třeba mladičký německý běžec Filip Lau. „V mincovně jsem byl poprvé, vyrazil jsem si svou první minci v životě a ještě si ji odvezu domů,“ pousmál se běžec, který loni ovládl kompletní výsledky v kategorii Extra dlouhá trať a získal tak titul Lesů pán.

Ostatně mincovna spolupracuje i s týmem legendární Jizerské 50, jejímž spolupořadatelem je právě Raul. I účastníci několika závodů na běžkách získávají medaile od České mincovny, a to už tři roky po sobě. „S pořadateli závodu Jizerská 50 spolupracujeme třetím rokem, každý z účastníků dostává ročníkovou medaili do svého startovnímu balíčku,“ uvedla mluvčí mincovny Lenka Klimentová.

Křest zvukové knihy Metamorfórky proběhl v liberecké obřadní síni.
Zvukovou knihu Metamorfórky pro nevidomé namluvily děti z Jablonecka

Sportovci si medaile pochvalují. „Vidíme, jak na sociálních sítích sdílejí fotografie s medailemi. Proto jsme stáli o spolupráci s mincovnou i pro Běhej lesy. V minulých ročnících jsme také rozdávali medaile, především z ekologických materiálů, jako je dřevo. Kovová medaile je ale přece jen něco jiného,“ popsal za Běhej lesy mluvčí seriálu Richard Valoušek.

Karlštejn i Jizerky

Seriál Běhej lesy se koná od roku 2014. Účastníci se v rámci 8 závodů podívají do unikátních lokalit a na nejkrásnější místa České republiky. Vybrat si mohou ze dvou vzdáleností: kratší kolem 12 km a delší zhruba 21 km. V současné době Běhej lesy nabízejí také ultramaratonské trasy, charitativní běhy PVZP FénixRun a dětské závody.

Memoriál Jiřího Bartoše
FOTO: Memoriál Jiřího Bartoše si opět nenechali ujít malí i velcí lyžaři

Mezi lákadla seriálu patří běžně uzavřený lom Velká Amerika a hrad Karlštejn, Lednicko-valtický areál, dříve nepřístupný vojenský újezd v Brdech nebo letní varianta Jizerské 50 s ultramaratonskou 50kilometrovou trasou. Pro sezonu 2023 organizátoři připravili nový závod Běhej lesy Klínovec, který nabízí po vzoru závodu v Bílé projížďku lanovkou a následný běh nedotčenou přírodou Krušných hor. Do nadcházející sezony je připravena největší novinka dosavadní historie seriálu, takzvaná Týmovka, štafetový závod pro všechny fanoušky nečekaných výzev.

V Libereckém kraji se koná jeden ze závodů Běhej lesy, a to Běhej lesy Jizerská. Účastníci probíhají trasu legendárního běžkařského závodu Jizerská 50. Loni kompletní trasu proběhlo 300 závodníků, dalších dva tisíce účastníků zaběhlo kratší trasy.
Letos se Běhej lesy Jizerská koná v sobotu 26. srpna. (jsd)