VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Konopná semínka zdravě obohatí jídelníček

Konopí je velmi dobrou potravinářskou plodinou. Semena (obsahující konopný olej) mají zastoupení všech esenciálních aminokyselin (včetně osmi aminokyselin, které si lidské tělo nedovede vyrobit) a nenasycených mastných kyselin stejně jako sója.

29.1.2013
SDÍLEJ:

Steak z tuňáka.Foto: archiv konopnyshop

Hrst konopných semen dokáže pokrýt potřebu proteinů a mastných kyselin dospělého člověka na jeden den.

Šéfkuchařce Haně Myslivcové jsme položili několik otázek týkajících se právě použití a využití konopných semínek.

Mohou konopná jídla i děti?
Ze všech běžně známých olejnatých semen je konopné semínko nejvýživnější a pro náš organismus nejzdravější. Ze živin těchto miniaturních semínek čerpají i ještě nenarozená miminka, takže se konopné semeno hodí i pro těhotné ženy. Vhodné je i pro kojící maminky a děti. Pomáhají správnému vývoji mozku.
Esenciální mastné kyseliny obsažené v semínku jsou životně důležité pro správnou funkci organismu. Slouží pro zdravý vývoj orgánů dětí a jako prevence poruch pozornosti. Stejně tomu je s konopným olejem. Neobsahuje kontroverzní látku THC. Obávaná psychoaktivní látka THC je obsažena jen v zelených částech rostliny. Povolena je odrůda cannabis sativa, tedy technické konopí, kde je obsah THC maximálně do výše 0,3 procenta.

Můžete nám říci něco o konopných semínkách a jak poznat kvalitní?
Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Kupte si již vyloupaná konopná semínka, mají v sobě to, co potřebujete a skvělou jemnou chuť. Jako zdravou alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.

Musí se konopná semínka nějak upravovat, než je začneme používat v kuchyni?
Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější loupaná konopná semínka. Konopné semínko Carun je loupáno velice šetrně a baleno v ochranné atmosféře, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je proto čisté. Nemusí se nijak ochucovat. Je možné jej přidávat do všech jídel při vaření i pečení. Vhodné je uchovat jej v ledničce.

Jak tedy se semínky v kuchyni nakládat a na co si máme dávat pozor?
Konopné semínko se v kuchyni používá nejlépe již oloupané, slupka by byla jinak tvrdá a nepoživatelná. Neupravená surová semínka se dají používat na namazaný chleba či do müsli, musí se nechat naklíčit. Silnější slupka měkne nahřátím. Nejlépe se užívá ve studené kuchyni, ale lze i opražit, restovat, péct (spíše však krátce, aby nevyprchaly všechny důležité látky). Při tepelné úpravě však dbejte na to, aby semínko nebylo zahříváno příliš dlouho, ztratí své vitaminy.
Pokud naopak toužíte po jeho silnější chuti, nešetřete s ním, vyvstane jeho vůně a chuť oříšků. Doporučená denní dávka je 1520 gramů což odpovídá zhruba dvěma polévkovým lžícím. Olej do receptů přidávat podle chuti, je velmi výrazný.

Jsou nějaké ingredience či jídla, ke kterým se konopná semínka nehodí?
Kombinace je všestranná, jako u sezamového semínka. Jeho chuť je velice zvláštní, protože se ve velice malém zrníčku snoubí chutě různých oříšků. Proto záleží na chuti každého, jak jej použije.

Co je dobré vědět:

Omega 3 – snižují zvýšenou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, významně snižují riziko arteriosklerózy cév a infarktu myokardu, zlepšují prokrvení orgánů a tkání, jsou prevencí onemocnění rakoviny prsu a tlustého střeva.

Omega 6 – pomáhají udržet zdravou kůži.

Železo – je základním prvkem při krvetvorbě. Jeho nedostatek vede k chudokrevnosti.

Vápník – základní stavební látka kostí. Je také výborným prostředkem proti nemocem tlustého střeva a vysokému krevnímu tlaku. Udržuje nejenom zdravé zuby a kosti, ale i správnou srdeční činnost, nervové vzruchy, krevní srážlivost a zmírňuje problémy trávicí soustavy. Díky vápníku se rychleji a snadněji hojí rány.

Hořčík – má příznivý vliv na nervovou a svalovou soustavu. Jeho nedostatek vede ke vzniku křečí, podrážděnosti, přecitlivělosti. Bojuje s chronickou únavou, snižuje krevní tlak a může zlepšit i dýchací potíže, zejména astma. Tím, že zvyšuje hustotu kostní tkáně je skvělým preventivním opatřením při osteoporóze.

Draslík – pomáhá snižovat krevní tlak. Je také důležitý jako prevence srdečních onemocnění a mozkových příhod. Spolu se sodíkem upravují rovnováhu tekutin v těle. Má skvělé detoxikační účinky.

Vitamin A – je nezbytný pro tvorbu pigmentu v tyčinkách oční sítnice, zabraňuje šerosleposti. Příznivé účinky vitaminu A lze využít při suchosti pokožky a vlasů, akné, lámavosti nehtů, pomáhá při tvorbě kostí a zubů u dětí, podporuje i hojení drobných ran. Je důležitý také pro tvorbu imunitního systému.

Vitamin B1 – pomáhá udržovat zdravé nervy, posiluje srdce, zklidňuje zažívací potíže. Jeho hlavním úkolem je štěpení cukrů, které tělo přijímá potravou, na glukózu. Ta poskytuje energii pro mozek a nervový systém. Pro svůj vliv na nervový systém bývá označován také jako „duševní vitamin". Slouží k udržování dobré funkce nervového systému a duševní rovnováhy.

Vitamin B2 – působí proti migréně, pomáhá při hojení ran, zpomaluje vývoj šedého zákalu. Působí příznivě k zachování zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Ovlivňuje činnost nervové soustavy a mozku.

Vitamin B3 – zlepšuje krevní oběh, zmírňuje příznaky onemocnění kloubů a deprese. Je důležitým vitaminem pro udržení mentální a nervové rovnováhy a pro normální činnost nervového systému. Je nezbytný pro tvorbu pohlavních hormonů.

Vitamin B6 – pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, mozkových příhod. Zmírňuje a léčí deprese, zmírňuje nespavost, příznaky premenstruačního syndromu. Je důležitý pro správný růst a rozmnožování buněk v těle. Vyskytuje se při procesu látkové výměny a působí preventivně proti vzniku aterosklerosy.

Vitamin C – plní v našem těle řadu důležitých funkcí. Pomáhá v těle zneškodnit vzniklé volné kyslíkové radiály. Působí jako významná prevence onemocnění srdce a cév. Zvyšuje odolnost organismu proti infekci. Rakytník obsahuje desetkrát více vitaminu C, než například pomeranč. Podle vědců stačí jedna jediná bobulka rakytníku k pokrytí denní dávky vitaminu C.

Vitamin D – udržuje zdravé zuby, kosti, pomáhá v prevenci rakoviny prsu, prostaty, zpomaluje progresi artritického procesu v kolenních kloubech. Vitamin D je důležitým prvkem v prevenci osteoporózy.

Vitamin E – antioxidant, zlepšuje využití kyslíku, působí v prevenci předčasných porodů, snižuje riziko potratů, působí proti srážlivosti krve. Slouží k výživě pokožky, proti stárnutí pleti a její suchosti.

Autor: Ludmila Veselá

29.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 110 Kč

Montážní dělníci elektronických zařízení OPERÁTOR/KA VÝROBY - OBSLUHA PÁJECÍ VLNY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 110 kč, mzda max. 125 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jsme rodinnou firmou vyrábějící elektroniku na zakázku již od roku 1991. , Aktuálně hledáme do našeho pracovního teamu vhodné uchazeče/ky na pozici , Operátorka/ky výroby-obsluhy pájecího automatu., Předpokladem je chuť pracovat v malém kolektivu a trpělivost. , Nástup možný ihned. , Operátorům/kám výroby – obsluze pájecí vlny nabízíme:, - Nenáročnou práci v čistém a tichém prostředí, - 2 směny (Po-Pá), práce na 1 směnu dle domluvy, - Pracovní doba 7,5 hodin, - Nástupní plat 110 Kč/hod – 125 Kč/hod, - Pravidelné finanční odměny , - Benefit za věrnost (5 dnů volna), - Výroční benefit , - Profesní rozvoj, - Pracovní smlouva HPP na dobu neurčitou, - Dopravní dostupnost (tram, bus 10-15 minut), - Bezplatné parkování , - Rodinnou atmosféru v ryze české firmě, - Osobní vztahy (velikost firmy 160 zaměstnanců), - Občerstvení na pracovišti a ve vlastní kavárně , www.dolicafe.cz, - Péče o chrup ve vlastní špičkové zubní klinice , www.dolident.cz, - Společenské, sportovní a kulturní akce pro zaměstnance a jejich rodiny, Zaujala Vás tato nabídka, pošlete nám svůj životopis na adresu prace@hokami.cz. V případě, že splňujete všechny předpoklady pro danou pozici, co nejdříve se ozveme. , Nechodit osobně.. Pracoviště: Hokami cz, s.r.o., Ampérova, č.p. 464, 463 12 Liberec 25. Informace: Michaela Pompová, +420 730 512 248.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Vedoucí skladu 18 000 Kč

Úředníci ve skladech EXPEDIENT/KA. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Znalost práce na PC podmínkou., Měsíční prémie., Vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné nebo zdravotně postižené., Zaslat životopis e-mailem.. Pracoviště: Wassa s.r.o.-002, 463 46 Příšovice. Informace: Milena Holubová, +420 484 801 381.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 13 500 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÝ/Á KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: nižší střední. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pro nově zrekonstruovaný a moderní gastronomický provoz ve SPA RESORTU LIBVERDA hledáme zkušené a nadšené kulinářské posily týmu, a to na pozici POMOCNÉHO KUCHAŘE/KY, , K Vašim každodenním činnostem bude patřit zejména:, .výroba pokrmů dle správného technologického postupu, •příprava studených a teplých pokrmů, •dodržování hygienických pravidel HACCP, , Co od Vás očekáváme?, •praxe v oboru a vztah ke kuchařskému umění, •schopnost samostatné práce v kuchyni, •chuť do práce a spolehlivost. Pracoviště: Lázně libverda, a.s.-001, 463 62 Hejnice. Informace: Regina Soudilová, +420 482 368 107.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 18 000 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK/SERVÍRKA V HOTELU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Do našeho týmu hledáme kolegu na pozici číšník/servírka., Požadujeme příjemné vystupování, časovou flexibilitu, základní znalost NJ či AJ vítána. Pokud s podobnou profesí nemáte zkušenost, ale rádi se učíte novým věcem, zaučíme vás. Budete se starat o naše hosty během snídaní, zavážet občerstvení do salónků, komunikovat s hosty, obsluhovat během obědů a večeří., Práce od 6.30 do 14.00 hod. a od 14.00 do 22.00 hod., víkendy dle domluvy s ostatními kolegy., Zaměstnanecké výhody: personální stravování za 35,- Kč, firemní večírky, odměny dle odvedené práce, příjemný přátelský kolektiv, možnost plánování směn dle potřeby., Hlásit se e-mailem nebo telefonicky od 9.00 do 16.00 hod.. Pracoviště: Hotel liberec s.r.o., nám. Šaldovo, č.p. 1345, 460 01 Liberec 1. Informace: Martina Zdvořáková, +420 606 262 351.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tygr ze Zooparku Berousek v Doksech, ilustrační foto.
5

Celníci jdou po tygří stopě. K Berouskům

Karolína Bartuňková.

Gymnastiku bych si hned vybrala znovu, říká Karolína Bartuňková

Člen vlčích hlídek Jan Šmíd říká: Vlci do naší přírody patří

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Nicnedělání si nadšený sportovec, ochránce přírody nebo také průvodce Jan Šmíd z Nového Boru moc neužije. 

Na Svijanských slavnostech vystoupila i Jitka Zelenková

Liberecký kraj – „Pivo je dobré i na hlasivky,“ říká zpěvačka. 

FOTO, VIDEO: Utrpení slepic z klecových chovů ukážou i v Liberci

Liberec – Hnutí OBRAZ bude na náměstí promítat záběry z klecových chovů.

Tramvaj se u liberecké průmyslovky střetla s vozidlem Technických služeb

Liberec – Nehoda si vyžádala jednoho zraněného. Místo tramvají jezdí autobusy. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT