Prodej novorenesanční budovy oznámila Česká spořitelna před více než měsícem. Přestože první kolo veřejné soutěže už proběhlo, nový majitel historické památky stále není známý. Zájem o koupi projevilo i město Turnov, nabídku za město podával starosta Tomáš Hocke.

„Od spořitelny nám teď přišel e-mail s doporučením, abychom nabízenou cenu zdvihli," komentuje průběh prodeje Hocke. „Napsali nám, že postupujeme do druhého kola soutěže, kterého se tedy zúčastníme, ale musíme si ještě rozmyslet, zda nabídkovou cenu opravdu zvýšíme nebo zůstaneme u té původní ceny," dodává starosta.

Sama spořitelna, respektive realitní společnost Knight Frank, která prodej honosné budovy zprostředkovává, totiž žádnou cenu nestanovila. Je tedy na samotných zájemcích, kolik nabídnou. Odhadní cena se přitom pohybuje mezi dvaceti až třiceti miliony korun. Radnice přiznává, že k horní hranici odhadu se nepřiblížila. „Přesnou sumu vzhledem k situaci neuvedu, ale byli jsme s nabídkou mnohem níž," poznamenal starosta. Další kolo soutěže proběhne během jednoho měsíce. „Zájemci mohou opakované nabídky podávat do 30. ledna," uvedla Gabriela Vítková z realitní společnosti Knight Frank.

Kolik je zájemců?

Makléři ale nechtějí prozradit, jaký je o dominantu města zájem. „My sami poznatky o dalších zájemcích nemáme, což ale neznamená, že nejsou," říká tajemník města Miroslav Šmiraus. Prodej honosné budovy, která vévodí náměstí Českého ráje, je přitom obestřen nejasnostmi. „ O tom, že je sídlo spořitelny na prodej, jsme se dozvěděli úplnou náhodou z realitních serverů. Přitom jsme jako město nejvýznamnější klient a o budovu máme zájem. Trochu mi přijde, jako když si spořitelna dělá jen průzkum trhu, zda vůbec nějací potencionální zájemci o ten objekt jsou, než že by ho potřebovala doopravdy prodat," míní starosta Hocke. Do druhého kola se město nicméně přihlásí.

Sídlo spořitelny by město využilo jako další radniční budovu, do které by se sestěhovaly úřady, které dosud sídlí v několika budovách. I když někteří zastupitelé upozorňují na to, že dům je energeticky velmi náročný, nejsou tam parkovací místa a jsou i obavy, zda si město takovou koupi může dovolit, byl záměr nakonec schválen. Podle vedení města jde o nabídku, která se naskytne jen jednou za čas.