Bedny s prvními výrobky navíc míří do 55 mateřských škol v Jablonci, Liberci a Vratislavicích. „Napadlo mě to intuitivně. Cítil jsem, že lidé dnes kvůli covidu nemyslí na malé děti. A bylo také potřeba poděkovat někomu tam nahoře, možná doktoru Kittelovi za to, že nad námi drží ochrannou ruku,“ sdělil jednatel společnosti a Podnikatel roku 2020 Libereckého kraje Jan Vokurka.

Začátkem roku 2021 tu dokončili první etapu obnovy areálu, rekonstrukci výrobní haly. Po více než dvou letech od nákupu chátrajícího areálu s proslulým „zámečkem“ coby dominantou Vratislavic se tu opět začíná stáčet. Sice ne kdysi známá Vratislavická kyselka, ale i na ni má jednou dojít. „Musíme investovat do technologií, postavit další sklad. Ale kyselka bude,“ doplnil Vokurka.

Společnost Kitl navíc otevře brány areálu Vratislavické kyselky veřejnosti, a to v sobotu 12. června, kdy představí změny, jež se v areálu udály. V rámci akce také Kitl nabídne novou příchuť syrobů. „Pro návštěvníky budou připraveny exkurze do nových prostor, občerstvení a také koncert skupiny Tata Bojs,“ přiblížila Kateřina Fialová za společnost.

Boj s covidem. lustrační foto.
Nakažených v Libereckém kraji ubývá. Přesto jsou nemocnice stále plné

Jan Vokurka ještě nechce předbíhat, ale během akce možná dojde i na milé překvapení. „Možná, ale opravdu jen možná čeká návštěvníky i ochutnávka zdejší minerální vody,“ prozradil.

Jan Vokurka se od března letošního roku může pyšnit titulem Podnikatel roku Libereckého kraje. Nezávislá porota ocenila u Jana Vokurky houževnatost i odvahu, s kterou se pustil do podnikání, přestože v oboru neměl příliš zkušeností. Odchod z velké korporace a založení zcela nové výroby byl riskantním krokem, který se podařil. „Vidí ve svém podnikání hlubší smysl a zájem zákazníků svědčí o tom, že cesta, kterou zvolil, je správná,“ vysvětlila vedoucí partnerka EY v České republice Magdalena Souček.

„Korporace byla pro mě jako zlatá klec. Posouval bych se jen z jedné manažerské pozice na druhou. A mě vždycky lákalo podnikání. To pro mě znamená svobodu,“ popsal Vokurka.

A tak vznikla společnost Kitl, která se specializuje na výrobu syrobů, tedy sirupů striktně přírodního charakteru. Svou výrobu směřovala společnost nejdříve do bývalého výměníku v jablonecké části Žižkův Vrch. Jméno si Jan Vokurka „půjčil“ od legendárního doktora Jana Josefa Kittela, který působil na dnešní Krásné na Pěnčínsku. Společnost od té doby podporovala snahy o rekonstrukci Kittelova domu, která se v uplynulých letech podařila.

Hrubý Rohozec.
Na Hrubém Rohozci vyrostlo lešení. Život se na uzavřeném zámku nezastavil

Po několika letech ale původní výrobna nestačila, a tak se Jan Vokurka rozhlížel po novém působišti. A narazil na prodej areálu Vratislavické kyselky. „Je v tom určitá symbolika. Protože i areál má svou historii a pro Vratislavice je doslova symbolem,“ zmínil.

V současné době je v areálu opravena výrobní hala, prostranství a obslužné cesty. V plánu je ale i rekonstrukce symbolu areálu, někdejšího lázeňského komplexu, poté administrativní budovy. „Teď probíhá stavebně historický průzkum, potřebujeme zjistit stav budovy. K rekonstrukci se dostaneme nejdříve za pět let,“ doplnil Vokurka.