„Začátkem minulého týdne se začaly odhlašovat zájezdy a vzhledem k situaci v Itálii to nakonec vypadalo, že se zavře v neděli,“ začala líčit. „Pak ale začaly chodit zprávy z domova a všechno bylo jinak. Rodiče volali, že se mám okamžitě vrátit, protože o půlnoci přestanou jezdit vlaky i dálkové linky. Na brigádu jsem totiž odjela vlakem. Pro mě už přijet nemohli, protože byl vydán zákaz cestování. Byly to nervy. Po vyhlášení nouzového stavu mě začaly zahlcovat informace, které se navíc trochu rozcházely, protože se ještě přesně nevědělo, jak to bude s karanténou a podobně. Navíc jsme museli vyřídit všechno kolem ukončení práce, sbalit se, předat ubytování. Bála jsem se, že budou už vyprodané vlaky do Čech,“ popisuje chvíle stresu.

Zvládnout se ji podařilo díky lidské solidaritě. „Jedna z českých kolegyň, která tam měla auto, navrhla, že mě domů odveze, také majitelka penzionu automaticky nabídla, že pokud bychom nestihly odjet před uzavřením hranic, nechá nás v penzionu bydlet zadarmo. To bylo úžasné,“ líčí mladá žena.

Fotbal ilustrační, kam za sportem ilustrační
Sportovci nemají kde trénovat! Jak budou situaci řešit?

Pak už situace nabrala spád. „Rodiče mě upozornili, abych se na cestu vybavila jídlem, pitím a dekou, protože bude pravděpodobné, že se na hranicích začnou tvořit kolony vracejících se Čechů a že je možné, že se budou přednostně odbavovat autobusy, které musí přejet do půlnoci, zatímco osobní přeprava může být odstavena na parkoviště,“ líčí. To se ale nakonec nestalo. „Silnice byly úplně v pohodě. Kolony byly až těsně před hranicí. Podle toho, jak nás průběžně informovali rodiče a kamarádky, čekaly jsme, že nás budou kontrolovat a měřit teplotu, ale nic takového se nestalo. Dostaly jsme jen leták informaci, že se máme okamžitě hlásit u svého praktického lékaře. Žádné měření, nic. To mě trochu překvapilo, ale zároveň v danou situaci uklidnilo, stejně jako sms od vlády, co mám po příjezdu udělat. To jsem ocenila,“ popsala. Panika totiž ve čtvrtek odpoledne vypukla i v Rakousku. Během chvíle lidé začali vykupovat obchody i v našem horském středisku,“ popsala.

Teď je, jako všichni, kteří se vrátili z označených zemí, v povinné karanténě. „Je to paradoxní, kdybych se vrátila jen o pár hodin dříve, tak se na mě nevztahuje. Ale asi je to rozumné opatření. Jen mě mrzí, že neustálá vyhlášení a zákazy nepřispívají ke klidu. Sledovali jsme například švýcarské kanály, tam také vydávají opatření a informují obyvatele, ale úplně jinou formou. Místo, aby strašili, snaží se naopak zklidňovat. Tahle atmosféra podle mě neprospívá hlavně starším lidem, kteří mají informace jen z médií a vidí situaci možná horší, než je,“ domnívá se mladá žena. Podle ní to ale stejně doléhá postupně i na psychiku lidí v karanténě. „Přestože jsem stále zdravá, jsem zavřená doma, sleduju zprávy a sleduju se. Nic moc,“ dodala.

Městské divadlo Jablonec nad Nisou.
Divadla počítají ztráty, fitka pláčou. Zrušené jsou v kraji i bohoslužby

V Rakousku budou od pondělí, stejně jako v Česku, zavřeny obchody s výjimkou potravin, drogérií nebo lékáren. Ve čtvrtek rakouská vláda také oznámila, že nejpozději od pondělí se přestane přednášet na vysokých školách. Už v závěru týdne oznámila také uzavření školek a škol. Dvě obce v Tyrolsku jsou v karanténě.

V Rakousku bylo minulý čtvrtek, kdy se uzavřely hranice mezi Českem a Rakouskem, evidováno 432 případů nákazy koronavirem. Nemoci zatím podlehl jeden člověk, devět lidí se už uzdravilo.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník