Zájem měli o rozhlednu i další nemovitosti, řekl Michal Skuhra z realitní společnosti Naxos, který má prodej nemovitostí na starosti. Samotná dražba se uskuteční za týden v aukční síni Naxosu v Praze.

Rozhledna Bramberk je symbolem Lučan nad Nisou, její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Kamenná věž byla postavena ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Stavbu, která je součástí prstence rozhleden Jizerských hor, projektoval jablonecký architekt Robert Hemmrich, který je autorem rozhleden také v Proseči nebo Horní Černé Studnici. Rozhledna u Lučan byla slavnostně otevřena roku 1912.

Vyvolávací cena rozhledny je stanovena na 800.000 korun. Zájem o ni má i město Lučany. Šance, že se ji podaří radnici získat, je však stále menší. Město má omezené finanční prostředky. "Věž navíc potřebuje rekonstrukci," řekl ČTK lučanský starosta Jiří Řešátko. Lučany mají rozhlednu od roku 2010 v pronájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou. Turistům ji obec otevře v květnu. Výnos ze vstupného dává město zpět do oprav a údržby rozhledny. "Od roku 2010 se tak do ní dalo kolem 100.000 korun," řekl starosta.

Rozhledna stejně jako tři penziony, které se budou rovněž dražit, patřily soukromé firmě, která zkrachovala. Konkurz navíc zkomplikovaly tahanice o majetek při rozvodu majitelů. Několik let byla proto rozhledna uzavřená, turisté na ni mohou znovu od roku 2010, kdy si ji pronajaly Lučany nad Nisou. Obec nechala opravit schodiště, které bylo v havarijním stavu, opravou prošel ochoz a částečně byla vyměněna okna. I proto mají Lučany o rozhlednu a přilehlé pozemky velký zájem. "Je to naše priorita, zastupitelstvo rozhodlo, že do dražby půjdeme, i když to pro nás nejsou malé peníze," poznamenal starosta.