Organizace akce se chopili Ondřej Němec a Dag Raška. „S nápadem za mnou přišel Ondra. Řekli jsme si, že by bylo dobré fat bike v Čechách více propagovat. Nechtěli jsme ale uspořádat tradiční závody. Protože tam lidi dorazí, odjedou závod a zase se vrací domů," řekl organizátor Dag Raška.

Tak se zrodil nápad na vícedenní akci. Zázemí víkendu Fat bike challenge se nacházelo v Kulturním domě obce Držkov, v podhůří Jizerských hor. Důvodem byla právě blízkost kopců. „Samozřejmě bychom nejradši akci pořádali přímo v Jizerských horách, ale bohužel lyžaři berou tratě dost za své a přestože fat biky nejsou zakázané, nechtěli jsme čelit negativním reakcím. V Držkově jsme našli skvělé zázemí a zároveň cesty, které nejsou tolik frekventované jako Jizerská magistrála," uvedl organizátor Ondřej Němec.

Fat bike vznikl v Americe v Kalifornii jako způsob přepravy po písku a v severních zemích pro jízdu na sněhu. Postupně se novinka rozšířila i do Evropy. Rozhodně se ale nejedná o klasické kolo. „Většina lidí si myslí, že se jedná o obyčejné kolo, ale fat bike má speciální konstrukci. Protože pláště jsou tak velké a ráfky tak široké, že by se na normální kolo dát nedaly," uvedl Němec.

Sportovní víkend v Držkově odstartoval v pátek večer noční projížďkou na Černostudniční hřeben. „Večerní jízdu děláme hlavně proto, aby to lidé stihli v pátek z práce. Další dny pokračujeme celodenními jízdami," prozradil Němec. Vedle výletů, čekal na účastníky i doprovodný program v podobě diashow.

Akce se zúčastnil již po druhé i Vojtěch Vala z Prahy. „Loni jsem se o tom dozvěděl od kolegy z práce. A ani letos jsme si akci nenechali ujít, je tady vždy skvělá atmosféra," řekl Vala.

Do budoucna plánuje Ondřej Němec zorganizovat akci s názvem Bikepacking. „Jedná se vlastně o vandr na kole. Představoval bych si velký několika denní okruh," dodal Němec.

A pro koho je tento sport vhodný?

Jedná se o vytrvalostní sport, tudíž je zapotřebí určitá fyzická kondice a odolnost, protože jízda v zimě bez dobrého vybavení není nic příjemného.