Nová návštěvnická sezona na hradech a zámcích začala. V Libereckém kraji si o posledním březnovém víkendu našlo cestu za památkami více jak tisíc návštěvníků. Největší zájem byl o prodlouženém velikonočním víkendu o Sychrov. Od pátku do pondělí prošlo jeho branami bezmála sedm stovek návštěvníků.

„Na vyšší návštěvnosti se podepsalo hlavně příjemné počasí. Začátek návštěvnické sezony v loňském nebyl tak povedený," popsala Lucie Spálenská z památkového ústavu.

Zámek Sychrov ožil už v únoru

Zámek Sychrov, který je neodmyslitelně spojen s francouzským rodem Rohanů, láká po celý rok. „Běžně o víkendu provedeme třeba čtyři prohlídky. V létě je to třeba deset. Už v únoru byla masopustní akce, která sem přilákala také mnoho lidí," popsala průvodkyně Monika Fondáková. Před týdnem Sychrov naplnily velikonoční trhy.

Další akce na Sychrově na sebe nenechají dlouho čekat. Připraveno jich je na další měsíce několik.

„Letos se zaměřujeme na Rok francouzské kultury. První taková velká akce je plánována na 24. dubna. Bude to odpolední nedělní akce Mongolfierové na Sychrově," vysvětlil kastelán Miloš Kadlec. Ten ve stručnosti popsal i předběžný program. „Proběhnou přednášky o historii létání a balonů a pokud vyjde počasí, budeme na večer nafukovat i vzdušné balony, kterých tu bude pět. Zajímavostí je, že čtyři z nich budou francouzské. Když vše vyjde, dorazí i potomci Mongolfierů." I letos se můžou návštěvníci těšit na noční prohlídky.

Grabštejn zahájil sezonu stovkou

Více jak stovka návštěvníků si o víkendu našla cestu na hrad Grabštejn. Kastelán Jan Sedlák si rozhodně nemůže stěžovat na nezájem turistů. Zatímco jinde klesají tržby na vstupném, na Grabštejn rok od roku přijíždí více návštěvníků. V loňském roce na něj zamířilo kolem dvaceti tisíc návštěvníků. To je zhruba pětiprocentní nárůst.

„Nemáme problémy, co mají tedy na jiných hradech v České republice. Jsem rád, že ten trend pokračuje. Bez peněz od návštěvníků nejde udržet hrady a zámky v náležitém stavu," prozradil už dříve Jan Sedlák.

Na Velikonoce otevřel i hrad Houska na Českolipsku, který zve třeba na fresky ze třináctého století.

„Kromě toho máme připravenu i krásnou zelenou komnatu. Návštěvníci se mohou dostat i pod Housku," řekl Miroslav Konopásek, kastelán hradu Houska.

Návštěvnost hradů a zámkůod 29. března do 1. dubna
Státní zámek Sychrov 668 návštěvníků
Státní zámek Lemberk 306 návštěvníků
Státní zámek Hrubý Rohozec 287 návštěvníků
Státní hrad a zámek Frýdlant 169 návštěvníků
Státní hrad Trosky (zpřístupněn pouze v neděli 31.3.) celkem 131
Státní hrad Grabštejn 102 návštěvníků
Státní zámek Zákupy 88 návštěvníků
Hrad Bezděz uzavřen z bezpečnostních důvodů do odvolání
Zdroj: NPU