Řev motorů a nadšené výkřiky malých i velkých diváků se ozývaly během prvního srpnového víkendu z areálu Muzea obrněné techniky ve Smržovce. Rok se s rokem sešel a stovky návštěvníků si nenechaly ujít tradiční Tankové dny. Součástí byly nejen ukázky techniky v pohybu a setkání s válečnými veterány.

„Plním si dětské sny, projel jsem se tankem. Zajímám se o historii, hlavně o období 2. světové války a snažím se k tomu vést i syna. Jezdíme po různých pevnostech a navštěvujeme podobné události,“ svěřil se Ondřej Komárek z Liberce, který dorazil do Smržovky s tříletým synem.

A kdo by se vsadil, že dorazili především muži, ten by prohrál. Událost přilákala i něžné pohlaví. „Líbí se mi uniformy, celkově ta technika a doba. Sama jsem se dlouho zúčastňovala těchto ukázek,“ svěřila se Nikola Čížková z Jablonce, která vyrazila s dcerkou.

59. výroční sraz Mercedes-Benz klubu Česká Republika proběhl v Liberci.
FOTO, VIDEO: Mercedesy dorazily pod Ještěd. Přehlídka vozů potrvá do neděle

Při takzvaných dynamických jízdách se představil zatím poslední obří přírůstek do sbírky tank Leopard 1 A5. Novinkou pro letošní rok se stala dynamická ukázka amerického tanku Sherman, který do Smržovky přivezli přátelé tamního muzea od Plzně. Návštěvníci projevili velký zájem o svezení se tankem.

Mohli si vybrat ze tří různých typů. „Během Tankových dnů se mohli návštěvníci svézt levněji, oproti soukromým jízdám to vyšlo na pár stovek. Je to jedno z tradičních lákadel,“ upřesnil organizátor a syn zakladatele muzea Karel Janoušek.

Návštěvníci si mimo jiné mohli prohlédnout samotné muzeum, pokochat se podhledem na RC modely a nechybělo ani občerstvení. Zatímco někteří dorazili z blízkého okolí, jiní měli za sebou delší cesty. „Chtěli jsme si připomenout techniku. Kluci to tady mají dobře udělané, už jsme tu párkrát byli,“ osvětli důvod návštěvy Pavel Hozák ze Starých Splavů.

Konvoj amerických vojenských historických vozidel z období 2. světové války a motocyklů Harley Davidson dorazil v sobotu 6. srpna v rámci své spanilé jízdy na českolipské náměstí T. G. Masaryka.
FOTO, VIDEO: Konvoj amerických historických vozidel a motocyklů v České Lípě

Výtěžek z akce poputuje na renovaci Cromwella, tento konkrétní tank britské výroby bojoval při obléhání pevnosti Dunkerque pod zástavou Československé samostatné obrněné brigády. Té v době 2. světové války velel generál Alois Liška, rodák ze Záborčí, dnešní části obce Malá Skála.

„Na rekonstrukci tanku Cromwell potřebujeme při dnešních cenách tak osm milionů korun. A musíme si na ni najít tisíce hodin. Tenhle tank za to ale stojí,“ informoval zakladatel muzea Jaroslav Janoušek.

Jak ale doplnil, hodně prací mají za sebou a nakoupeny jsou i mnohé náhradní díly. „Teď nás bude čekat složitá oprava podlahy tanku. Musíme sundat věž a tank otočit vzhůru nohama,“ přiblížil.

Desítky příznivců modelů vláčků přišli na tradiční Modelový den a Zubačku v Kořenově.
FOTO, VIDEO: Modely vlaků všech velikostí přitáhly do Kořenova desítky fanoušků

Muzeum obrněné techniky Smržovka je největší soukromé tankové muzeum ve střední Evropě. První exponáty, kterými se dnes muzeum pyšní, byly získány v roce 1999. V současné době se v expozici nachází zhruba 40 exponátů z druhé světové války i poválečného období.

Sbírka obsahuje především tanky, ale najdeme zde také polopásová a kolová vozidla, dělostřeleckou expozici a další militárie. Součástí areálu je 1,5 hektaru plochy, na které se odehrávají ukázky jízd a rekonstrukce bojových operací.

Muzeum nemá žádné stálé zaměstnance, o celkový chod se stará několik opravdových nadšenců a je financováno čistě ze soukromých zdrojů.