Mistrovství České republiky v požárním sportu přilákalo na stadion stovky lidí. Jedním z nich byl i Patrik z Ústí. „O požárním sportu mnoho nevím, ale chtěl jsem zjistit, o co jde, a proto jsem se přišel podívat. Byl jsem zde v sobotu a na část nedělního programu,“ sdělil.

V pátek hasiči dobývali cvičnou věž za pomoci žebříku s háky. Jak tato soutěž probíhá? Sportovci se připraví ve startovních blocích a v ruce drží žebřík. Po výstřelu se rozeběhnou po rovině, když doběhnou ke cvičné věži, zvednou žebřík a háky jej upevní k oknu prvního podlaží. Následně vylezou do prvního patra, pak žebřík zaseknou ve druhém patře a pokračují výš a výš. Tato disciplína se drobně liší podle kategorií, ale základ je stejný.

Mistrovství ČR v požárním sportu v Ústí nad Labem. Štafeta mužů
Stovky hasičů z celé země soutěží v Ústí o medaile. Padl i národní rekord

Velmi vyrovnané bylo v této disciplíně semifinále žen a dorostenek. Do finále mohly jen čtyři z osmi postoupivších. Z osmi žen měly v semifinále shodný čas 7,81 sekundy hned čtyři, které se dělily o poslední postupové místo. Po poradě rozhodčích nakonec o postupující ze 4. místa rozhodl dodatečný běh. Ten zvládla nejlépe Jana Dipoldová, která tak na poslední chvíli postoupila do finále. V něm se utkala s Veronikou Krpcovou, Kamilou Bartoškovou a Markétou Markovou.

Absolutní mistryní České republiky se stala Marková, která ve finále vylepšila české ženské maximum na 7,43 vteřiny. „Mám obrovskou radost, že se mi podařilo vyhrát. Na věži jsem se poprvé dozvěděla, že jsem překonala český ženský rekord. Nejprve jsem tomu nevěnovala pozornost, ale pak mi došlo, že to je pravda. Jsem hrdá,“ řekla šťastná vítězka krátce po skončení závodu.

Další velmi kvalitní výkony viděli diváci v sobotu, kdy byl na programu běh na 100 metrů s překážkami a štafeta. V první fázi štafety překonává hasič takzvaný domeček, na druhém úseku dva metry vysokou bariéru, na třetím kladinu dlouhou osm metrů, širokou 18 centimetrů a vysokou 1,2 metru. V poslední části musí soutěžící uhasit pomocí hasicího přístroje hořící kapalinu v nádrži. Profesionálové ve štafetě vytvořili nový národní rekord. HZS Moravskoslezského kraje ve složení Daniel Klvaňa, Tomáš Drobisz, Richard Svačina a Pavel Krpec byl v cíli v čase 52,84 sekundy.

V Ústí nad Labem se koná tři dny republiková soutěž v požárním sportu 2019, kde soutěží v disciplínách jak profesionální hasiči tak dobrovolné jednotky a spolky.
FOTO: Až do čtvrtého patra! Hasiči na mistrovství v Ústí zdolávali cvičnou věž

V neděli byl na programu požární útok. Sedmičlenný tým musí co nejrychleji zapojit a zapnout stroj a zdolat dva terče, tedy naplnit dvě nádoby vodou. Čas se měří u obou nádrží odděleně. Do výsledků se počítá pomalejší čas. Mistrem České republiky v požárním útoku se stal HZS Královéhradeckého kraje s časem 20,54 vteřiny.

V celkovém pořadí družstev žen vyhrálo družstvo Michálkovic z Moravskoslezského kraje. Mezi mužskými dobrovolníky byl nejlepší Mistřín z Jihomoravského kraje. Mezi profesionály vyhrál HZS Královéhradeckého kraje.

Ti nejlepší z ústeckého klání:

Nejrychlejší požární útok mezi ženami předvedlo družstvo dobrovolných hasiček SDH Michálkovice, čas 23,78 s. Stříbro si v této disciplíně vybojovalo družstvo žen SDH Hostomice, čas 25,46 s a bronz získaly ženy SDH Česká Bělá, čas 25,63 s.

Mezi dobrovolnými hasiči zvítězilo v požárním útoku družstvo SDH Bozkov, čas 26,07 s. Druhé místo obsadili dobrovolní hasiči z SDH Horní Kamenice, čas 26,20 s a bronz získalo družstvo SDH Mistřín, čas 26,35 s.

Mistrovství ČR v požárním sportu 2019, požární útokZdroj: Deník/Karel PechNejrychlejší požární útok mezi profesionálními hasiči předvedlo družstvo HZS Královéhradeckého kraje, čas 20,54 s. Tento výsledek je také novým národním rekordem. Druhé skončilo družstvo HZS Moravskoslezského kraje, čas 21,32 s, třetí se umístilo družstvo HZS Olomouckého kraje, čas 21,62 s.

Mistryněmi republiky v požárním sportu pro rok 2019 se staly ženy z SDH Michálkovice, stříbro si vybojovaly ženy z SDH Poniklá a bronz získaly ženy SDH Česká Bělá.

Mezi družstvy SDH mužů si titul Mistra ČR v požárním sportu odváží SDH Mistřín před druhým družstvem mužů z SDH Závišice, třetí místo získalo družstvo mužů SDH Dobrá.

Družstvo HZS Královéhradeckého kraje vybojovalo prvenství v celkovém hodnocení družstev. Stříbrnou medaili získalo družstvo HZS Moravskoslezského kraje. Bronz patří družstvu HZS Plzeňského kraje.

Požární sport
Požární sport spojuje atletiku s prvky, které jsou typické pro práci hasičů. Skládá se ze čtyř disciplín, dvou individuálních a dvou týmových. Běh na 100 metrů s překážkami, výstup na věž, štafeta 4x100 metrů a požární útok.