I letos začne přehlídka velkolepě. Organizátoři připravili výjimečné zahajovací představení v kostele sv. Anny, Koncert pro NI.

„Jedná se o sólový koncert pro violoncello, který je koncipován jako duet mezi zvukem a obrazem, mezi interpretem a tanečníkem. Je inspirací a pocitovým průvodcem při setkání vynikajícího interpreta Petra Šporcla s renomovaným choreografem a tanečníkem Michalem Záhorou, v režii tvůrce pohybových a tanečních projektů Jana Komárka,“ nastínila děj Ludmila Rellichová, ředitelka Tanečního a pohybového studia Magdaléna, které přehlídku spoluorganizuje. Zmíněné představení je podle ní jedinečné už jen proto, že se hraje po celé Evropě pouze v kostelích. Veřejnost ho může vidět v sobotu 26. října od 21.30 hodin.

Samotná přehlídka těch nejlepších tanečníků vypukne v sobotu, bude pokračovat v neděli a uzavře ji závěrečný tanec v pondělí. „Letos se prezentuje celkem dvacet souborů v několika choreografiích. Účastníků je kolem dvou stovek,“ doplnila Rellichová.

Přehlídce Tanec tanec předcházejí postupové přehlídky, které probíhají vždy na jaře. U nás nese název Tanec srdcem. „Z každého kraje vybrala porota dva nejzajímavější soubory. Ty se pak prezentují na celostátní přehlídce, kde se už posedmé bude udělovat prestižní Cena města tance za výrazný umělecký počin a osobitou výpověď v tanci,“ konstatovala ředitelka.

Naši prvňáci. Ilustrační foto
Naši prvňáci: Ve středu představíme žáky ze ZŠ Lesní v Liberci

První taneční večer se představí 15 děl. Od tanců úsměvných až k těm s velmi závažnými tématy. „Za zmínku stojí i hosté ze slovenské Bytči, které uvidíme v choreografické práci Renáty Gálové Krehkosť,“ uvedl za pořadatele Jiří Lössl.

Druhý večer nabídne 16 choreografií. Z domácích jsou v těchto večerech zastoupeni kromě Tanečního a pohybového studia Magdaléna, Petra Endlerová z Parau Parau Jablonec nad Nisou.

Tanečníci z Magdalény se o víkendu předvedou hned dvakrát. Porota vybrala právě jejich představení jako ty nejlepší v krajském kole soutěže. „Jedná se o představení Mariina cesta a Špičkou lodičky rýpnu do vzduchu. Druhé zmíněné představení je zajímavé tím, že je děláno s projekcí filmu na jevišti. Tanečníci v podstatě reagují tancem na film,“ dodala Rellichová.

V pondělí 28. října ve 13 hodin se v divadle koná tanec závěrečný, který uvede výstup z rezidenčního pobytu loni oceněného uskupení, tedy soubor ze ZUŠ Klapkova Praha vedený Mirkou Eliášovou.

Hladina vody ve studni. Ilustrační foto.
S pitnou vodou má v Liberci na Horské pomoci vodojem, v Kateřinkách dva vrty