Vysněná rekreace v padesátých nebo šedesátých letech minulého století? No přece taková, jakou prožíval revizor Anděl a rekreanti ROH ve filmu Dovolená s Andělem. Písčitá pláž, sluníčko, jezero plné vody k plavání a dovádění. Hamr na Jezeře. Místo, kde se filmové záběry skutečně natáčely.

Právě v té době a ještě v následujících dvou desítkách let zažíval Hamr na Jezeře snad svá nejkrásnější léta. Všichni sem jezdili za rekreací, lidí tady bylo víc než u nedalekého Máchova jezera. „Hamr byl vyhlášenějším rekreačním místem než Doksy. Jenže pak v souvislosti s těžbou uranu všechno skončilo a probouzet se začínáme zase opět v posledních letech," říká starosta Hamru Milan Dvořák.

Největší ránou pro Hamr na Jezeře bylo vypuštění jezera v roce 1985. V souvislosti s těžbou uranu, která byla téměř na dosah jezeru, došlo k propadu silnice. Díra zela asi 300 metrů od jezera. Rozhodlo se tedy o jeho vypuštění, z bezpečnostních důvodů, aby voda nezaplavovala doly. A tak se Hamr ocitl bez jezera na dlouhých deset let. Teprve tehdy začalo opětovné napouštění a probírat se k životu začala i rekreační oblast. Lidé si sem opět nachází cestu.

„Přijíždí k nám čím dál víc rekreantů. Mnozí z nostalgie, s tím, že se v Hamru před čtyřiceti, padesáti lety seznámili a dnes se vrací za vzpomínkami jako manželé. Vozí sem ale už i své děti," popisuje starosta obce. A oblast se také dál rozvíjí. Obec přikoupila pozemky, na kterých postavila sociální zázemí pro rekreanty, buduje další zázemí a sítě pro stavbu nových chatiček pro rekreanty. „Chceme mít dostupnější, levnější ubytování pro každého," podotýká starosta. V Hamru také vznikne nový lesík a naučná hornická stezka v místech, kde až dosud čněla k nebi těžební věž. Její rozebírání začalo na začátku tohoto týdne a za pár dní z ní zbude pouze kolo, které bude vzpomínkou na ukončenou těžbu uranu v Hamru na Jezeře. Místo ní vyroste les a památník. „V jedné části areálu vznikne prostor pro občanskou vybavenost, v druhé vysázíme les. Nyní potrvá tři roky posanační monitoring a pak předáme les do správy obce. Jen co práce skončí, bude prostor zcela přístupný veřejnosti," uvedl Ludvík Kašpar ze s.p. Diamo, který má sanaci prostoru na starosti.

„Nevím, jestli se něco změní, když tu bude jenom kus lesa. Jestli to lidi přitáhne. Doba 80. let, kdy sem jezdilo nejvíc lidí, se asi nevrátí," míní Ivan Bulíček, někdejší zaměstnanec Diama z oblasti Hamru. Všichni doufají v opak, jen co zmizí pozůstatky těžby, lákadlem bude příroda.