Stane se z Kajínka celebrita?

Troufáme si tvrdit, že se nyní stane, alespoň na chvíli, opět nejvíce prezentovaným. Milost pro Jiřího Kajínka je na prezidentském stole. Chybí podpis.

Redaktoři Jabloneckého deníku čekali před Věznicí Rýnovice na pravděpodobné udělení prezidentské milosti pro nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka
Jiří Kajínek? Milost má od prezidenta slíbenou ještě v květnu

Jeden chybný krok během následujících sedmi let a znovu arest! To je prezidentská podmínka při udělení milosti. Jde o nejdelší možnou. Je Jiří Kajínek připraven ji akceptovat? „Ano, jsem," zní jednoduchá odpověď v dopise, který Jiří Kajínek z Věznice Rýnovice poslal v pondělí ráno do naší redakce. Nebyla jiná cesta, jak jej kontaktovat. Zkusili jsme klasickou poštu a vyšlo to.

Přestože ještě není milost podepsána, příslib před televizními kamerami dal prezident zcela nezpochybnitelně: „Podepíši po návratu z Číny." Na doživotí odsouzený vězeň sice měl i předtím stále teoretické možnosti, ale jen v rovině „možná, snad, někdy".

Jiří Kajínek.
Rukopis pod drobnohledem. Kdo je vlastně Kajínek

Zatímco jeho příznivci se ve čtvrtek večer radovali z prezidentského příslibu, on seděl na své posteli a nic jistého nevěděl. „V této věznici nemohu sledovat TV Barrandov. Neviděl jsem ten pořad. Dozvěděl jsem se to až ráno. Nadšení," odpověděl Kajínek na náš dotaz.

„Na případné udělení milosti pro Jiřího Kajínka nepohlížím jako na nápravu justičního omylu, prezidentská ani žádná jiná milost nemění verdikt soudu ani nezbavuje potrestaného viny, pokud byl odsouzen oprávněně. Podstatné je, aby ten, jemuž milost byla udělena, ji byl schopen jako akt milosrdenství, pokorně, s vděčností a s úctou přijmout a takto s ní žít," uvedl k tématu jablonecký zastupitel Vladimír Opatrný

A to není jediné, s čím se odsouzený vrah musí vyrovnat. Za dvacet let poskočily technologie mílovými kroky. „Jsem technický typ. Rád se učím nové věci. Nebudu mít problém zvyknout si na svobodu," hodnotí svůj vstup do moderního světa s chytrými mobily a dalšími novinkami Kajínek.

Přestože by rozhodně uvítal raději nový proces, který by rozhodl o jeho nevině, a přiklání se k tomu například i reportér Josef Klíma, milost znamená také svobodu. Což znamená i zvýšený zájem veřejnosti, stane se „celebritou". Skrývat se nebude: „Pojedu domů."

Útěky Jiřího Kajínka

1993

Za prvním z řady útěků Jiřího Kajínka musíme až do období po sametové revoluci. V roce 1991 byl už poněkolikáté odsouzen za majetkovou trestnou činnost, konkrétně za ozbrojenou loupež, při níž policistům sebral služební vůz. Jako recidivista byl odsouzen na jedenáct let. V lednu 1993 mu ředitel věznice Bytíz na Příbramsku za vzorné chování přerušil trest na tři dny: 21. až 23. ledna 1993. Do věznice se ale už nevrátil a o čtyři měsíce později, v květnu 1993, podle soudu spáchal nájemnou vraždu Štefana Jandy a jeho strážce.

1994

Po svém zadržení v únoru 1994 putoval do věznice v Plzni na Borech a následně do Českých Budějovic. I tam se ale pokusil o útěk. V červenci téhož roku se mu to povedlo, i když jen na den. Náhodný kolemjdoucí mu prý podrazil nohy a tím umožnil policii, aby ho dopadla.

1996  Po svém jednodenním útěku z Českých Budějovic putoval do vězení ve Valdicích na Jičínsku. A nebyl by to Jiří Kajínek, aby opět neutekl. Tentokrát ale jen na chvilku. Po dvacetiminutovém pátrání byl objeven na střeše jednopatrového přístavku.

2000

Nejslavnější útěk v českých dějinách podnikl Jiří Kajínek 29. října 2000 po 18. hodině. Z nejpřísněji střežené české věznice v Mírově na Šumpersku uprchl Jiří Kajínek zřejmě jako první trestanec vůbec. Pravděpodobně diamantovou strunou tehdy přeřezal v okně mříže a po laně z roztrhaných prostěradel a provázků z budovy přeručkoval na hradby. Z nich se pak spustil dolů. Na svobodě se skrýval čtyřicet dní, než ho v pražském bytě zatklo policejní komando. Dodnes je jeho útěk opředený tajemstvím, nikdy se nepodařilo zjistit, kdo mu bezprostředně po útěku z Mírova pomáhal a dopravil ho do Prahy. Po Kajínkově útěku věznice prošla úpravami.

První dáma se setkala s Jiřím Kajínkem.
První dáma cestovala tramvají za Kajínkem

Kajínek se do historie české kriminalistiky nesmazatelně zapsal svým útěkem z nejpřísněji střežené věznice Mírov na Šumpersku. Na sedmnáct let starou událost si místní velice dobře pamatují a plánují z ní i něco vytěžit. Chtějí udělat turistickou trasu s názvem Kajínkova odbočka, která povede kolem míst, kudy Jiří Kajínek v roce 2000 utíkal…