Jako každoročně se turnovské Družstvo umělecké výroby Granát zúčastnilo největší tuzemské výstavy šperků Hodiny a klenoty 2014, která se konala začátkem října na výstavišti v PrazeHolešovicích. A jako každoročně i letos na výstavě zabodoval český granát. Šperkaři, klenotníci a designéři tak dokázali, že to nejsou jen „šperky pro babičku," ale jsou stále relevantní. Dokázat se to posledních několik let snaží celá firma. Její šperky tak podle Vacláva Břichnáče, ředitele výrobně technického úseku, cílí na mladou střední třídu. Důkazem toho jsou i letošní oceněné šperky z dílny Granátu Turnov.

Bílý Chřestýš a Bublinky

Letos se uskutečnil již 13. ročník výstavy Hodiny a klenoty, v jehož rámci se tradičně představili i designéři v oboru zlatnictví a klenotnictví. Soutěžilo se v několika kategoriích. Turnovští získali 1. místo v kategorii Komerční šperk za náhrdelník, který se sice pyšní dlouhým anglickým názvem, ale v Granátu mu neřeknou jinak než „Bílý Chřestýš". Autory tohoto šperku jsou Milan Hejral a Marek Duffek. Jako materiál bylo zvoleno stříbro, šperk je osazen třinácti sty kusy signitů.

Souprava nazvaná Bublinky autorek Hany Stehlíkové a Martiny Cymbálové.

Ještě cennější je vítězství v kategorii Umělecký šperk. Hana Stehlíková a Martina Cymbálová jsou podepsány pod soupravou nazvanou „Bublinky". Jedná se o náhrdelník, náramek a náušnice ze stříbra. Všechny tři kusy soupravy jsou osazeny českými granáty.

Dvě první místa pro Granát

„Tohoto prestižního setkání se zúčastňujeme od počátku a je pravda, že většinou do Turnova přivážíme nějaké ocenění. Povedlo se to i letos, máme dvě první místa," radoval se předseda představenstva Družstva umělecké výroby Granát Turnov Miloslav Šorejs.

Celkem se soutěže účastnilo asi 20 šperkařů, turnovský granát soutěžil se čtyřmi šperky. Díky ocenění je podle Břichnáče o šperky větší zájem. „Bublinky Hany Stehlíkové a Martiny Cymbálové vyrobíme v limitované edici několika kusů. Chřestýše pak vyrobíme ve větším nákladu. Dokonce připravujeme i alternativu pro zákazníka z bílého zlata a diamantů," dodal Václav Břichnáč a přiznal, že i když měly šperky úspěch, o jejich osudu musela rozhodovat rada firmy.

„Soutěž je pro nás pořád prestižní. Šperkařů a klenotníků totiž už v České republice není tolik. Zůstává jen to zdravé tvrdé jádro, které se mezi sebou špičkuje," říká Břichnáč. Oba šperky vznikly v designerském studiu Granátu Turnov a vyrobili je sami autoři.

Granátový Český slavík

V současné době také v turnovském Granátu připravují ceny ke každoročnímu vyhlašování Českého slavíka. Kromě tradičních cen pro absolutního vítěze, Objev roku a další bude letos předána také cena pro nejstahovanější českou písničku. „O této nové ceně jsme se dozvěděli na poslední chvíli, v současné době ale již finišujeme s její finální podobou. Bude to trochu něco jiného než ostatní ceny, sám jsem zvědav, jak se bude líbit," uvedl Miloslav Šorejs.

Bílý Chřestýš designérů Milana Hejrala a Marka Duffka.

Kromě celebrit, které dostávají granátové slavíky, dostávají granátové šperky i další významné osobnosti společenského, kulturního a politického života. Některé z kolekce exkluzivních dárkových předmětů obdrželi například ex-prezident Václav Havel, papež Jan Pavel II., papež Benedikt XVI., prezident Obama s chotí, Hillary Clintonová, nebo britský princ Charles s chotí.

Šedesát let výroby

Družstvo umělecké výroby (DUV) Turnov v současné době zaměstnává 270 lidí. V posledních letech zejména díky zájmu turistů o šperky s českými granáty prožívá dobré období.

„Začátek letošního roku byl velmi dobrý, potom se vše bohužel zastavilo krizí na Ukrajině. Jezdí méně turistů z Ruska, ale naštěstí nemůžeme hovořit o nějakém zásadním propadu. Podle stávajících čísel víme, že i tento rok pro nás ekonomicky dopadne velmi dobře," hodnotí předseda představenstva.

Vznik DUV Granát se datuje do roku 1953. Tehdy byly do nově vzniklého družstva začleněny jednotlivé zlatnické a brusičské dílny z Turnova, Rovenska pod Troskami, Lomnice nad Popelkou, Dolního Bousova a Frýdštejna. Družstvo mělo ústředí v turnovské ulici Sokolovo (dnes Trávnice). V nové budově na Výšince družstvo sídlí od roku 1960.

V současné době těží družstvo granáty ve vlastních dolech v Podsedicích na Litoměřicku a v lokalitě Vestřev na Trutnovsku. Blízko by se měl otevřít další v Dolní Olešnici. Mimo to Granát Turnov vykupuje české granáty od lidí, a to neopracované, ale i staré vybroušené granáty. Individuální výkup se podle Břichnáče pohybuje v řádech několika kilogramů.

V České republice má Granát síť vlastních obchodů, tři jsou v Praze, po jednom v Českém Krumlově, Českých Budějovicích a Liberci, dva obchody jsou přímo v Turnově.